25 фев. 2024 г.

Цвете Куличева

Цвете Куличева е родена на 12 юни 1936 г. в село Коматево (дн. квартал на Пловдив). Баща ѝ служи като проповедник, а брат ѝ като пастир. Поради проповедническата дейност и посветената вяра на семейството ѝ са подложени на натиск и ограничения от страна на тоталитарната власт.

Цвете завършва Института за медицински сестри в София и в продължение на дълги години практикува тази професия с отдаденост и милосърдие.

В продължение на 62 години е съпруга, помощник и съратник на п-р Христо Куличев, с когото имат син и дъщеря, четири внуци и четири правнуци. Когато тоталитарните власти арестуват и съдят Христо заради проповедническата му дейност, тя го изпраща с думите: „Не мисли за нас. Гледай ти да останеш верен.“

Цвете Куличева завършва курса „Жени служат на жени“ към международната мрежа за библейско обучение Entrust. Неуморно работи за духовното просвещение на сестрите от Първа евангелска църква (София).

В продължение на четвърт век заедно възстановяват, списват и разпространяват вестник Зорница. Поддържа рубриките „За вас, жени“, „Седемте църкви от Откровение“, „Библията е права и днес“, „Кога Бог не чува молитви“ и други. Една от тези поредици статии излезе и като книга Кога Бог не чува молитви (2022).


Материали на Цвете Куличева във вестник Зорница: