20 май 2024 г.

Майчин ден

Някак си възпитаването на поколенията в нашия народ да питаят уважение и отговорност към родителите си е исторически занемарено. В днешния календар има място за „бабин ден“ (който служи за отдаване на почит към „бабата“ (не „старата майка“, а акушерката). Ала нашите календараджии не са видели за нужно и съобразително да определят ден за почит към възрастната майка и към родната им майка. Акушерките „баби“ получават признателност и вежливост, придружени с материални изрази на благодарност, а стара майка и родната майка що получават?

Ала, както сеем, така ще и жънем. Непризнателни, невъзпитани и доста груби обноски към майка са най-недостойното и най-пакостно на себе си и на поколенията качество у младежа.

За да възпитават младите в по-висока оценка на родителите си, особено майката, и за да уверят последната, че нейните неподражаеми жертви и старания на децата ѝ не са напразно положени, някои по-културни народи определят един особен ден в годината, който наричат „Майчин ден“. Обикновено тоя ден е неделен, та да даде по-добра възможност на всички, които имат жива майка, да покажат и изразят своята любов и благодарност към нея. За тоя ден всичките синове и дъщери, които имат още жива майка, по възможност отиват на църква, дето се очаква пастирят или свещеникът да държи кратка реч за значението на майката за чадата ѝ.

Всякой син или дъщеря нагласява щото или лично да поднесе, или да прати с пощата за тоя ден писмо на майка си, в което изразява гореща любов, признателност и верност към оная, за която приснопаметният Виктор Юго казва: „О, любовта на майката – любов вечно невъобразима!“

Представете си, че една майка прочете писма от своите си деца, в които те смирено просят прощение за всички свои грешки и причинени грижи на милата си майка; изказват нежна и щедра любов и признателност към нея; и благопожелаят на майка си дълги години и блажени старини – сигурен съм, че тая майка ще се почувства като на третото небе, обкръжена от светли ангели, в райско блаженство!

Това не дължим ли ние на майките си? Не е ли знак на благородство и достойнство, на възпитаност и пример за подражание, когато син или дъщеря изпълнят тоя си свещен дълг към своята майка? Не ще ли тая постъпка да причини неописуемо задоволство на твоята душа като син или дъщеря?

Определя се за България третата света неделя на тоя месец май, 21 того, за „Майчин ден“. Това дава достатъчно време да се подготвят подходящи речи за заслугите на майките и любовта, която техните чада им дължат. Има достатъчно време всякой син или дъщеря да обсъдят добре предмета и да приготвят писмо до майка си. Подаръци за майката са съвсем уместни.

Подканяме читателите на Зорница да пишат по нещо кратко, но полезно в тая насока. Ще бъдем признателни за някоя хубава, духовита поемка за майката. Помнете Майчин ден, 21 май, и пригответе се да го отпразнуваме благоговейно и достойно за нашите любвеобилни майки.


 

Статията е препечатана от Зорница, 11 май 1922 г.

Similar Posts