08 дек. 2023 г.

Здравко Безлов – най-младият „пастир-шпионин“

През първите следвоенни години комунистическата партия ликвидира политическите си опоненти и всички, които са имали и най-малка колаборация с държави или организации, смятани за вражески на „народната власт“. През 1948 г. комунис­тите започват арести в подготовка на т. нар. „пастирски процеси“. Най-младият евангелски свещенослужител, който е изправен пред съда, е методистки проповедник. По-голямата част от живота си той е репресиран и тормозен от комунистическата власт, но остава верен на Бога. Дори в най-тъмните години на унижения и гонения за вярата, той е опора и насърчение на мнозина евангелски пастири.

Името му е Здравко Безлов.

Роден е на 6 април 1920 г. в София. Баща му умира, когато Здравко е едва на осем месеца. Случаят довежда майка му в Евангелската методистка църква „Д-р Лонг“, където самотната вдовица с малкото бебе намира съпричастност и топлота. Скоро тя става ревностна членка на голямото методистко семейство в София. Здравко израства с децата и младежите на църквата и участва във всички инициативи. Завършва Софийската търговска гимназия, а през 1939 г. суперинтендантът Алфонс Прач го изпраща в Духовната семинария във Франкфурт на Майн. Здравко Безлов завършва Семинарията през 1943 г. с отличен и получава стипендия за докторат в САЩ. Въп­реки това, в тези военни години той без колебание взема последния влак за България, защото чувства задължението си да заеме пастирския пост и да бъде с майка си. Веднага е мобилизиран и изпратен в Школата за запасни офицери. На 27-годишна възраст Здравко Безлов е ръкоположен в църквата „Д-р Лонг“. Получава за кратко време назначение за църквата в Русе, а после и в София.

Комунистическата власт започва подготовката за инсценирания процес срещу свещенослужителите на Православната, Католическата и евангелските църкви, с обвинения за шпионаж. П-р Янко Иванов е арестуван преди Безлов и подложен на разпити и психологически тормоз. Докато го разпитват в ареста, той се опитва да предупреди съпругата си и п-р Безлов, който по това време все още е на свобода, да се пазят от двама от обвиняемите пастири, за които се съмнява, че сътрудничат на държавното обвинение. За съжаление бележката, предназначена за тях, попада в ръцете на следователите.[1]

По-късно Здравко Безлов е арестуван и се превръща в най-младия подсъдим, преминал през мелачката на Държавна сигурност. След като е изтезаван и мъчен, е изпратен в трудововъзпитателен лагер, а накрая е осъден на 15 години затвор. За ужасите, които преживява там, той почти не говори. Здравко Безлов е работил при нечовешки условия в каменовъглените мини и в откритите каменоломни, които оставят дълбоко в него един кошмарен спомен, често изплуващ в неспокойните му сънища. След 12 години и половина той е освободен. Наново обаче е преследван, уволняван и гонен като бивш политически затворник. Колко ли мъки и оскърбления му е коствало да бъде отхвърлян от общес­твото! След промяната на 10 ноември 1989 г., въпреки разклатеното си здраве, Здравко Безлов започва да работи за възстановяване на Методистката църква, събирайки старите методистки семейства в Русе, Шумен, Варна и София. По това време сградата на софийската църква „Д-р Лонг“ е обсебена от други евангелски църкви, като п-р Безлов е заплашван дори с физическо насилие.

През 1991 г. епископ Хайнрих Болетер го назначава за суперинтендант на Методистката църква в България, а след една година и за пастир на църквата „Д-р Лонг“. И така, след 45 години, вече 72-годишен, след инсулт, Здравко Безлов поема църквата със същата ревност и желание за служение на Бога, както преди да бъде свален от амвона. П-р Венцислав Андреев казва за него: „Здравко Безлов беше много приятен човек, много интелигентен. Когато го избрахме за суперинтендант той ни събираше един път в месеца в София – мен, Данаил Налбантски, Ани Богатева и Божидар Попов… Здравко, също като Симеон Попов и Марин Глухаров, никога не говореше за пастирските процеси. За тях беше много болезнено да говорят по тази тема.“ През 1992 г. Световният съвет на Методистката църква присъжда на п-р Здравко Безлов наградата за мир. Тогава той споделя: „Аз мога да приема наградата само от името на всички пастири, които са страдали за Исус през комунистическия режим. Само Бог знае дали съм достоен за тази награда.“ С цялата сума от наградата п-р Безлов създава фонд „Орган“ в църквата „Д-р Лонг“.

На 13 декември 1992 г. пастир Безлов, слизайки от амвона, получава инфаркт. Желанието му да продължи работата обаче е огромно. На 26 февруари 1993 г. (в деня, когато през 1947 г. е започнал ужасният съдебен процес) пастир Здравко Безлов получава втори масиран инфаркт и Бог го прибира при Себе Си. Можем само да сме благодарни на Бога за примера на п-р Здравко Безлов и за неговото неугасващо желание да работи за Бога и за Методистката църква в България, без да жали здраве и сили.

 


[1]  В. Пеев, Янко Иванов и арестите на пасторите-шпиони (сп. Християнство и култура, 06/2018), 61 с.

 

По материали от methodist.bg и книгата Процесите. Партията срещу Църквата от п-р Христо Куличев.

Similar Posts