20 май 2024 г.

Писмо от внука на Андрей Цанов

Приветствие до редакционната колегия
и участниците
в честването на 140-годишнината
на вестник ЗОРНИЦА на 25 май 2016 г.

от Никола Цанов
внук на Андрей Цанов, първия българин – редактор на ЗОРНИЦА

 

Уважаема редакционна колегия, уважаеми участници,

Новината за този знаменателен юбилей достигна и до мене тук, в далечна Америка.

Тази новина ме върна назад в далечното минало, когато България е била само една провинция в Отоманската империя. И в това далечно минало дядо ми ведно с други труженици бяха поели благородната мисия да провъзгласят на българския народ Божието слово в страниците на Зорница. Самото име Зорница е повикът за началото на нещо величаво – повикът на Божията истина да озари живота ни.

Тъй както в библейските времена и в нашето съвремие борбата за християнската кауза е отбелязана с преследвания, с мъчения и със смърт. Труден е бил животът на редакторите на Зорница и днес честването на юбилея на Зорница е и честване на паметта на тези радетели.

Аз споменах дядо ми Андрей Цанов, но искам също да спомена и някои други редактори на Зорница, чиято съдба ни напомня съдбата на апостолите, които понесоха големи лишения и някои дори загубиха живота си в мисията да възвестят новината за Божията истина. По време на моите митарства по затворите и престоя ми в лагера в Белене аз ожидах да срещна Неофит Цаков, един редактор, който заслужава паметник да бъде издигнат в негово име. Но пътищата ни не се кръстосаха и аз скърбя за него.

Друг един редактор, наш съвременник, е пастир Христо Куличев, когото лично познавам и който опази и възроди Зорница след много години на забрана. Литературното му наследство е един важен документ за неотдавнашните времена на преследвания и неправда. Радвам се, че той доживя да види Зорница възродена и издаването ѝ, посветено във вашите ръце, ръцете на новата редакционна колегия.

Аз се присъединявам към него в пожеланието „Зорница“ да бъде и пребъде като отворена врата към Божието слово. Аз апелирам към вас, колегията, да държите тази врата широко отворена и тя да отвежда търсещите миряни под Божията спасителна десница. Постоянствайте в тази ви мисия! В молитвата ще намерите силата. Бог да ви благослови. Да бъде!

Similar Posts