24 юли 2024 г.

Втора национална молитвена среща

Почти три хиляди души от цялата страна се събраха във Варна за втората по рода си национална молитвена среща. В продължение на няколко часа Дворецът на културата и спорта в морската ни столица беше център на единение за духовно застъпничество пред Божия престол за бъдещето на България, за спасение на повече хора, за ръст и пълнота на църквата, за неподправено братолюбие и споделено виждане.

Unknown ObjectСлед като през 2018 г. на първата обща молитва в Пловдив се струпаха около пет хиляди евангелски вярващи, бяха проведени шест регионални молитвени събрания: в Пловдив (февруари), в Добрич (март), в Ямбол (април), в София (юни), в Монтана (юни), в Русе (октомври). На всяко от тях участваха хора от различни деноминации, обединени от копнежа да се застъпят заедно за спасението на сънародниците си.

Така се стигна до подготвянето на втората национална обща молитва. Този път организационният екип, съставен от пастири от различни евангелски общности, взе решение акцентът в участието на молители да бъде предимно върху пастири от региона на Варна. Програмата бе подредена в пет тематични блока: прослава и поклонение пред Бога; напредване на Благовестието и спасение на хората; израстване, стабилност и единство на Христовата църква в България; намеса на Бога в различни наболели обществени проблеми; застъпване за Балканите, Европа и останалия свят. Водещ беше пастир Николай Кокончев.

Събранието започна с фолклорно изпълнение на танцов състав от Вършец и оркестър от Музикалното училище по фолклор в града. С кратко слово върху Псалом 133 пастир Георги Тодоров отправи призив към присъстващите да се съсредоточат върху духовното съгласие при предстоящите молитви. Хвалебна група от Варна водеше събранието в поклонение между тематичните блокове.

След края на втората обща молитва организаторите споделиха: „За добрите неща отдаваме цялата слава само на Бога! От Него идва всеки добър и съвършен дар. Всичко е от Него, чрез Него и за Него! За изграждането на Божието царство в България е необходимо още много труд и молитва – най-вече в собствения ни живот като духовен растеж и промяна. Едва тогава можем да виждаме промяна както у вярващите и служителите, така и сред хората от нашето общество, които нямат новорождение.“

Пълен отчет за събраните финанси по време на молитвеното събрание и разходите за това събитие ще бъде представена на предстоящата национална пастирска среща за подготовка на следващите молитвени събрания догодина. Тя ще се проведе на 28 март 2020 г. в църква „Блага вест“, гр. Габрово. На този етап организаторите са определили дати за провеждане на следващите шест регионални молитви през 2020 г.: 29 февруари (за Южен централен район); 21 март (за Североизточен район); 11 април (за Югоизточен район); 16 май (за Северен централен район); 7 юни (за Югозападен район) и 13 юни (за Северозападен район). Конкретните градове домакини на всяко от тези молитвени събрания ще бъдат обявени в най-скоро време на адрес MolitvaBG.org, както и във Фейсбук страницата на инициативата „Общо молитвено движение и братолюбие“.

Similar Posts