05 дек. 2023 г.

Седмицата на брака се отбелязва за 12-та поредна година

За дванайсета поредна година България се присъединява към международната инициатива „Седмица на брака“. От 7 до 14 февруари 2023 г. (а и не само през тези дни) събития от най-различен вид и характер се обединяват около една споделена кауза: насърчаването на брака като духовна и обществена институция. Тази година организаторите на българската Седмица на брака са подготвили вълнуващи инициативи както за семейни, така и за несемейни хора; беседи на опитни лектори от България и чужбина; интервюта на цели семейства; концерти в подкрепа на брачните взаимоотношения; дискусии, посветени на темата за изграждане на силни семейства; конкурс с награди под надслов „Оцени своята половинка: Какво ви привлече в началото на връзката и какво продължава да ви привлича в другия?“ (с жури в състав Мадлен и Нидал Алгафари, Владо Николов, Стоян Георгиев), в който се включиха 39 семейства и др.

С тревога организаторите изтъкват на уебстраницата на инициативата, че „въпреки увеличението от 37% на сключените бракове през периода 2012-2019 г., броят на разводите се запазва почти непроменен. Над една трета от браковете в България приключват с развод. Понякога решението за раздяла се взема изключително бързо, а последствията са сериозни както за партньорите, така и за децата. Седмицата на брака се стреми да противодейства на тези проблеми.“ Справка в сайта на НСИ показва, че през 2021 г. у нас са били сключени 26 620 брака, докато през 2020 г. броят им е бил 22 172.

Редица присъствени събития са заявили съпричастност към тазгодишната Седмица на брака и са включени в официалния календар. Кафе-книжарница „Жираф“ подготвя творческа работилничка за деца с изработване на фигурки от глина, както и музикално събитие, подготвено от фондация „Възможности за всеки“. Служението „Атлети в действие“ е домакин на бордови игри за студенти в офиса на Агапе България. Кафе-книжарница „Защо не?“ организира специална прожекция за несемейни на фентъзи филма Животът е прекрасен, както и забавна вечер с настолни игри за несемейни. Фондация „Бащинство“ подготвя прожекция на филма „Отсъстващ“, а Националният политехнически музей отваря вратите си за музейно-познавателна игра и забавно пътешествие из дебрите на физическите закони.

Лекция на Михаела Джоргова от асоциация „Общество и ценности“ може да се проследи в Университет по библиотекознание и информационни технологии, а сдружение „Път към свободата“ подготвя публична беседа за близки на наркозависими с участието на Дмитрий и Екатерина Карпови. В софийския ресторант „Щастливеца“ се провежда специална „вечеря с любовни рецепти“, водена от Ева Кулева от Rare Life Coaching & Matchmaking.

Съвместна музикално-поетична вечер под надслов „Да сплетем гнездо от нашите ръце“ с участието на Радо Михов, Джош Маркузов, Коста Ланджов, Пламен Димитров и Виктор Макаров се провежда в Salted Café. На същото място лекция „Как да намеря правилния партньор в живота си?“ ще изнесе д-р Ефтим Парушев. Друго интересно музикално събитие се организира от фондация „Нови стъпки“ с водещ Олег Орфеев в залата на Християнска църква „Св. Троица“. Класически и джаз концерт се подготвя и под патронажа на Кресчендо България с участието на Светлана Иванова (сопран) и Томислав Вичев (пиано), а в репертоара са включени творби на Гершуин, Коул Портър, Бах, Бизе, Пучини, Глук и др.

Извън столицата в рамките на инициативата Седмица на брака също се организират редица атрактивни събития. В Русе фондация „Възстанови живот“ е домакин на неформално време с хапване и бордови игри за семейства. Химическият факултет на Пловдивския университет организира на живо събитие на тема: „Аз химикът и моето семейство“. Във Видин председателят на Общинския съвет Веселка Димитрова и управителят на Общинското предприятие „Обреден дом“ Пролетка Велкова ще изнесат беседа под надслов „Бракът – любов и още нещо“. В село Медово, обл. Ст. Загора, се подготвя т.нар. „Семейна вечер“ с водещ Петър Тачев, психотерапевт. Център ВИВО в Стара Загора организира ателие на тема „Стиловете на възпитание“ с психолог Ирена Стоева. Във Варна сдружение „Нов живот“ е поканило д-р Герхард Родер да изнесе беседа на тема „Семейството, проблеми и взаимоотношения“.

Част от организираните събития включват също така платени онлайн лекции всяка вечер от 19 часа в рамките на Седмицата на брака. Поканените говорители са (по реда на излъчването): Нийл и Даян Арнолд, Мадлен Алгафари, Стойне и Адрияна Василеви, Данаил и Нора Таневи, Цвети Христанова, Стоян Георгиев и Марк Гънгър. Сред заглавията на обявените теми впечатление правят: „Автентична и дълготрайна близост“, „Финансовата грамотност у дома“, „Трудности при възпитанието… и как да ги преодолеем“, „Как децата успяват: тайната сила на брака“ и др.

Като един от основните вдъхновители и координатор на Седмицата на брака, Михаела Джоргова даде интервюта за няколко медии. На 30 януари тя гостува в студиото на Нова телевизия, където сподели следното: „Понякога ни трябва една добра дума, която да осветли деня ни. Именно това е смисълът на инициативата, стартирала преди повече от 25 години в световен мащаб. Да си припомним какво ни е накарало да се влюбим един в друг, какво сега ни е необходимо, за да продължим да сме щастливи и удовлетворени в брака си, да не вземаме човека до нас за даденост, а наистина да правим онези малки жестове.“

Българската национална телевизия покани Михаела Джоргова на живо на 5 февруари в предаването „Неделни нюанси“. А на 9 февруари тя бе гост и в студиото на телевизия СКАТ. Подробен анонс за инициативата беше публикувана и на сайта на Българската телеграфска агенция, а вестник Труд препечата информацията. Впоследствие БТА също така публикува интервю с Михаела Джоргова, озаглавено: „Бракът – старомоден ритуал или урок да не забравяш първите срещи“.

В социалния профил на инициативата Седмица на брака междувременно бяха излъчени няколко видео интервюта с гости като Александра и Климентин Захариеви; българския YouTube влогър Верен Тончев; основателите на Международната седмица на брака Мария и Ричард Кейн; олимпийската шампионка по художествена гимнастика Стефани Кирякова заедно нейните родители Бойка и Радостин; Ирена и Георги Арнаудови; Теодора и Иван Василеви; Симона и Константин Димитрови; Магдалена и Златко Господинови. Много от тези видео материали са налични и в YouTube канала на Седмицата на брака.

В своята интернет страница Евангелски вестник публикува поредица от интервюта със семейни двойки: Магдалена и Атанас Кайнарови, Станислава и Данаил Асъмови, Симона и Емил Димитрови, Габриела и Данаил Врачеви, Диана и Венцислав Боневи, Мирослава и Веселин Досеви, Пепа и Красимир Маджарови, Веселина и Павел Терзийски, Злати и Георги Титкови, Розалина и Зарко Захариеви, Светла и Благовест Николови, Симона и Емил Димитрови и други.

Най-малкото десет кметове (на Пловдив, Русе, Хасково, Благоевград, Стара Загора, Трявна, Созопол, Ловеч, както и на столичните райони Банкя, Студентски, Средец и Нови Искър) са потвърдили, че ще се включат в Седмицата на брака. Заявените намерения са да почетат в своите градове семействата със златна сватба, да наградят със специални подаръци най-дълго женената двойка, както и лично да бракосъчетаят млади двойки в рамките на седемдневната инициатива.

Седмицата на брака се провежда в около трийсет държави, сред които: Чехия, Словакия, Румъния, Сърбия, Албания, Украйна, Англия, Ирландия, Унгария, Германия, Нидерландия, Италия, Швейцария, Норвегия, САЩ, Австралия, Южна Африка и др. У нас събитието се отбелязва неотлъчно от 2012 г. насам, а пълна информация за замислените събития може да се намери както на посветената на инициативата уебстраница brak.bg, така и в профила ѝ във Фейсбук. С хаштаг #седмицанабрака в социалните мрежи може да се следят разнообразните прояви във връзка с каузата, както и да се отбелязват други.

Пълен списък на всички събития от българската Седмица на брака е публикуван на следния линк.

Similar Posts