23 юни 2024 г.

Въплътеното Писмо говори!

Един милион рождествени картички в пощенската кутия на малката Сафайър! Едва ли някога пощальоните в онзи нюйоркски квартал са имали толкова работа в навечерието на празниците!

Две години по-рано фатален пожар вкъщи отнема живота на бащата, сестричката и двете братчета на Сафайър Тери. Майка ѝ получава 11 години затвор за лъжливи показания под клетва. Макар да оцелява в огнения кошмар, шестгодишното момиче е с обезобразено лице и изгубено семейство. Поредица тежки операции с присаждане на кожа не помагат особено за външния ѝ вид.

През декември 2015 г., когато Сафайър вече е на осем годинки, нейната леля пуска във Фейсбук молба хората да изпратят рождествена картичка на детето. Постингът ѝ бързо добива популярност и за броени седмици повече от милион картички пристигат на нейния адрес. Една от тях е от семейството на държавния глава.[1]

Повечето от нас едва ли някога ще получим толкова писма през целия си живот. Едно Писмо в пощенската ни кутия обаче е дошло от Царя на държавните глави. Вкъщи – на нощното шкафче или на масата в хола, или на работното бюро – ние притежаваме Светото писание.

Всред забързаното предпразнично всекидневие обаче мнозина изтикваме Писмото някъде встрани. Отлагаме четенето за по-после. За след като напазаруваме. За след като се напразнуваме. За след като се наспим.

В този задъхан месец предизвиквам себе си и семейството си да обръщаме още повече внимание на Писмото. Ето десет обещания, които давам пред Бога този декември.

  1. Ще се зачитам отблизо в познатите библейски пасажи. Като малко дете, молещо мама за същата приказка вечер подир вечер, ще препрочитам отново и отново вълнуващите описания от Матей и от Лука на историята за Рождество.
  2. Ще се заравям в обстановката на библейския текст. Няма да вадя отделни стихове за онлайн статус. Вместо това ще търся какво става преди и какво става след съответния пасаж. Искам да се гмурна в контекста на случващото се.
  3. Ще се захласвам във вълненията на библейските герои. Нека текстът да ме увлече с драматизма и изненадата на Рождествените събития. Искам наново да съпреживея страховете, надеждите, радостта на двамата годеници, на групата овчари, на трепетните ангели.
  4. Ще се заякчавам в убежденията си за библейските истини. Въпреки скептицизма и цинизма на моето съвремие няма да се поклатя във вярата си. Няма да позволя на хейтъри и негативисти да моделират начина, по който възприемам текста. Непорочното зачатие е факт. Ангелите са реални. Пророчествата са сбъднати.
  5. Ще се забавлявам в онагледяването на библейския сюжет. При украсата вкъщи ще поставям акцент върху сцените с яслата и нейните герои, а не върху белобради старци, скандинавски елени и червенобузести джуджета. При подбора на картички ще търся изображения на Младенеца с библейски стихове, а не безсъдържателни коледни пожелания за благоденствие.
  6. Ще се занимавам с въведенията и към другите две библейски евангелия. Защо Марк не отделя внимание на Йосиф и Мария? По какъв начин уводът на Йоан представя Рождество Христово като Въплъщението на Божието писмо?
  7. Ще се запътя към препратките за Рождество в останалите библейски книги. Каква светлина хвърлят Деяния на апостолите върху причината за идването на Месията? Какво научавам от текстове като Галатяни 4 глава за времето на Рождество? Мога ли да извлека още гледни точки върху Въплъщението от останалите новозаветни автори?
  8. Ще се завърна към предсказанията на библейските пророци. По какъв начин текстове като Исая 9 глава и Михей 5 глава подготвят очакванията за идването на Божия Син? Какво ли са разбирали тогавашните читатели за богатството и стойността на това събитие? Какви стихове са си цитирали един на другиго съвременниците на Елисавета и Мария?
  9. Ще се замисля върху значението на библейския празник Рождество. Искам днес, в края на тази отминаваща година, да проследя Божия план от това древно събитие. Как влияе то на моето съвремие, на моето съзнание, на моите сънародници, на моето семейство? Какво е неговото ехо върху моето его сега, двайсет столетия по-късно?
  10. Ще се заслушам в гласа на Бога от библейските страници. Искам отново да се срещна с моя Спасител като за първи път. Моля се Неговото мнение за моето ежедневие да отеква въздействащо в сърцето ми. Подготвям се да последвам напътствията Му накъдето и да ме изпратят. Настройвам ухото си за Неговия шепот.

Това са моите десет обещания за празника Рождество Христово – непретенциозен опит да се вслушам в думите от Божието писмо. Много добре знам, че този месец няма да получа милион картички в пощенската ми кутия. Но една от тях ще препрочитам отново и отново – защото в нея се съдържат милион вълнуващи послания.

 

___________
[1] Daniel White, “Girl Who Lost Family in Fire Receives 1 Million Christmas Cards”, Time Magaine, 25.12.2015.

Similar Posts