08 дек. 2023 г.

Нова рубрика: „Блажени гонените“

Според правозащитната организация Open Doors, повече от един на всеки осем християни по света преживява високо ниво на гонение, ограничаване или отнемане на човешки права, заплахи за живота си и физическо малтретиране поради вярата си в Исус Христос. Те се сблъскват с огромен психологически натиск и често – с насилие. Те са заплашвани, унижавани, затваряни в затвори, насилствено прогонвани от родните си места, бити, принуждавани да се омъжват, притискани да се откажат от вярата си. Църквите им биват опустошавани и вандализирани, затваряни и буквално сривани със земята. И все пак те всекидневно избират да следват Исус…

Настоящата криза, предизвикана от световното разпространение на новия коронавирус, подейства в много страни като катализатор на съществуващото потисничество и се превърна в още един инструмент за гонение. На места, където кризата налага доставка на хуманитарна помощ, много християни преживяват висока степен на дискриминация.

В Индия например 80% от християните, очакващи помощи, съобщават, че са били изгонени от местата за раздаване на храна. Някои от тях са вървели с километри и се е наложило да крият своята християнска идентичност, за да получат храна на друго място. Увеличили са се и случаите на домашно насилие спрямо християни по време на наложените от политическите власти мерки за затваряне по домовете. Основен обект на такъв тип гонение са жени и новоповярвали. Увеличили са се докладите за отвличания, насилствено обръщане към друга вяра и насилствен брак на жени и момичета.

Ако на някои места по света ограниченията, свързани с разпространението на коронавируса, са довели до спад в нивото на насилие срещу християни, в тропическа Африка Църквата се сблъсква със значително увеличение на насилието. Там пандемията всъщност спомага за разпространението на ислямския екстремизъм.

За тоталитарни правителства като това в Китай, тази криза легитимира тяхната политика за повсеместно наблюдение и ограничаване на групи от населението, които се отклоняват от нормите на комунистическата доктрина, вкл. и на християните.

Пандемията се използва не само от държавните власти, а и от организирани криминални групи. В Латинска Америка вирусът се е превърнал в повод за разширяване на влиянието на различни престъпни групировки. В Мексико, когато пастири и църковни водачи се изправят срещу контрола им, те биват изнудвани, нападани, ограбвани, прострелвани и някои от тях убити.

Религиозният национализъм е основна движеща сила на нарастващото гонение в страни като Индия и Турция. В Индия тече усилена пропаганда за това страната да се обърне отново към хиндуизма. Хиндуистки банди нападат безнаказано християни и мюсюлмани с презумпцията, че за да си индиец, трябва да бъдеш хиндуист. Страната също пречи на притока на чужди средства, предназначени за християнски болници, училища и църковни организации, и по този начин възпрепятства тяхната дейност.

Турция също даде явен израз на враждебността си към християнската вяра. През юли 2020 г. историческата църква „Св. София“ в Истанбул бе превърната от музей в действаща джамия, с цел да укрепи турския национализъм. Турция подкрепи Азербайджан в конфликта му с предимно християнската страна Армения. Южната ни съседка е известна и с подкрепата си на различни екстремистки ислямски фракции, както и с прехвърлянето на повече от 4000 джихадисти на Ал Кайда и групировката ИДИЛ от района на Идлиб (Сирия) в Либия. През изминалата година поне 25 християнски села (много от тях населени с хора, избягали от Ниневия и Мосул по време на контрола на Ислямска държава) са били обезлюдени в следствие на турски нападения. Турция изпрати обратно в североизточна Сирия бежанците си. Така новоповярвалите кюрдски християни, които са се обърнали от исляма, са в голяма опасност и вероятно ще трябва отново да бягат за живота си.

Макар че по-голямата част от християните, които стават жертва на гонение и насилие, живеят далече от нас: в Африка, Азия и Латинска Америка, ние сме съпричастни на тяхното страдание. В новата рубрика „Блажени гонените“ нашият вестник си поставя за цел да информира читателите за случващото се с нашите братя и сестри по вяра, с надеждата, че това ще подтикне всички нас да се молим и да ги подкрепяме по различни начини като помним думите на Господ Исус: „Истина ви казвам: понеже сте направили това на един от тези Мои най-малки братя, на Мен сте го направили“ (Мат. 25:40).

 

 


В статията са използвани данни от Open Doors International и Open Doors Canada, налични на opendoors.org и opendoorsca.org.

Similar Posts