08 дек. 2023 г.

Афганистан – в сянката на талибаните

С територия почти шест пъти по-голяма от България и с население от 40 млн. души, Афганистан се нарежда сред 40-те най-големи страни в света и сред десетте най-големи в Азия. За съжаление, географските и демографски дадености на тази азиатска страна не допринасят твърде много за благоденствието на народа. С 40% безработица и БВП 2000 долара на глава от населението, Афганистан е една от най-бедните и икономически изостанали държави в света. През XVI век персийският историк Фирища пише, че в планините на Афганистан „няма нищо друго освен афганци и смут“.

Ситуацията оттогава не се е подобрила особено. Днес към афганците и смута се добавят и опустошенията от войните, водени от 70-те години на XX век насам, а от една година – и тиранично ислямско управление. В средата на 2021 г., когато от страната се изтеглят последните мироопазващи сили на САЩ и НАТО, военните формирования на талибаните провеждат бързо настъпление срещу въоръжените сили на афганистанското правителство, осъществяват контрол върху по-голямата част на територията на страната, завладяват столицата Кабул и слагат край на Ислямска Република Афганистан. От 15 август 2021 г. страната вече е ислямско емирство, ръководено от тоталитарния режим на талибаните, с върховен водач Хайбатула Ахундзада.

След идването на талибанския режим, Афганистан бързо измести Северна Корея от първото място в класацията на Open Doors за интензивно преследване на християни по света. Какво се промени през последната година и какво е състоянието на афганистанската църква? Казано най-просто, положението на християните в Афганистан е отчайващо. Афганистанските християни рискуват да бъдат убити, ако бъде разкрита вярата им. Много от тях бягат, за да спасят живота си и този на децата си. Вярващите, които остават, са смятани за предатели, за врагове на държавата, племето и общността си. Наказанието за този, който е разкрит като християнин, е смърт. Талибаните следят за прилагането и спазването на ислямските закони и обичаи. Обърналите се към християнството нямат друг избор, освен да им се подчинят, да бягат за живота си, да крият вярата си или пък да я заявят смело и да поемат риска да бъдат екзекутирани. Ако християнската вяра на някой човек бъде разкрита, неговото семейство, клан или племе трябва да спаси честта си на правоверни мюсюлмани, като се отрече от вярващия или дори го убие. Това се смята за справедливо наказание. Алтернативно, тъй като напускането на исляма се счита за признак на лудост, мюсюлманин, който е повярвал в Христос, може да бъде насилствено изолиран в психиатрична болница.

Неслучайно Афганистан е на първо място в класацията на Open Doors за 2022 г. – няма по-опасно място в света за един ученик на Христос. Почти невъзможно е да се разговаря с малкото християни, които остават в страната, поради крайно голямата опасност, която това може да означава за живота им. Там няма църкви, събрания или богослужения. Всяка християнска вяра трябва да остане зад затворени врати. Една неволно изпусната дума може да означава арест, мъчения или нещо още по-лошо.

Както обичайно се случва в страни, където радикалният ислям е държавна религия, положението на жените е особено тежко. Въпреки обещанията, които говорителят на талибаните Мохамед Сухаил Шахин дава дни преди изтеглянето на американските военни части от Афганистан, а именно че жените ще имат право на образование и право да работят, само три седмици по-късно следва официално заявление, че на нито едно момиче не се позволява да продължи училище след шести клас. Това печално решение осакатява и обезценява афганистанските жени, които са се борили упорито за известна независимост и справедливост. Забраната за образование означава, че на жените не се позволява да имат професионална кариера. Вместо това те са принудени да разчитат единствено на съпрузите си или на членове на семейството от мъжки пол за финансова подкрепа и за положение в обществото.

Партньор на Open Doors в региона обяснява това по следния начин: „Момичетата, които ходят на училище, биха могли да получат нови възможности, а талибаните не искат това. Талибаните искат да лишат жените от правото да действат самостоятелно. Младите момичета просто си стоят вкъщи. За тях няма никакви възможности. И това ще остане така, докато талибаните са на власт.“

Въпреки че Афганистан никога не е била безопасна страна за християните, под управлението на талибаните тя се е превърнала в ловно поле за вярващите в Христос. Талибаните полагат големи усилия, за да прогонят тях и другите религиозни малцинства. Християните не смеят да излизат на обществени места, за да се срещат, да пазаруват или да получават медицинска помощ. Те са принудени да се крият, за да оцелеят. В селските райони контролът и наблюдението са по-строги, отколкото в повечето градове, но в цялата страна от афганистанците се очаква да бъдат лоялни към клана, семейството и исляма.

Въоръжени талибани слушат беседа на новоизбрания водач на провинция Фарах, мула Мохамед Расул (снимка: Associated Press)

„Талибаните обикалят от врата на врата, отвличат млади момичета и разрушават семейства – казва една майка християнка, останала в Афганистан. – Те претърсват от врата на врата, за да ни намерят [християните]. Живеем в страх, че талибаните ще дойдат за нас.“

Директорът по комуникациите на Open Doors за Азия добавя: „Когато ви посетят вкъщи, талибаните искат да видят дали сте добър мюсюлманин в техните очи, според техния стандарт за това какво прави един човек добър мюсюлманин. Така че, ако сте християнин, вие не сте просто лош мюсюлманин; вие сте вероотстъпник – и ще бъдете обект на посегателство. Талибаните издирват всеки, който не е с тях, а това включва и християните.“

Въпреки тежката обстановка църквата в Афганистан не живее под белия талибански флаг, а под господството и властта на Исус Христос. За Афганистан има надежда и тя е в това, което Бог може да извърши чрез смелите християни, които с опасност за живота си са избрали да останат там и да продължат да служат на възкръсналия Господ.

 


Нека се молим:

  • за тези, които трябва да живеят като пазят в тайна вярата си – да не се страхуват и депресират, а да получат изобилната Божия благодат, за да издържат всичко с радост;
  • Бог да запази в безопасност християните и да им даде сили да останат верни посред настоящите и бъдещи преследвания;
  • за приятелите и семействата на нашите братя и сестри във вярата – да бъдат насърчение и подкрепа за тях;
  • Бог да съсипе злите планове на екстремистките терористични групировки като „Ислямска държава“ и талибаните, като даде на тези хора да преживеят среща с Господа, подобно на Савел, и да се обърнат към вярата.

 

_____

Още по темата: вж. на persecution.com.

Similar Posts