23 юни 2024 г.

У дома при Господа

Под надслов „У дома при Господа“ този месец Първа евангелска съборна църква в София разпространи съобщението за отминаването от този свят, на пастир Димитър Куличев. Много обичаният Божи служител ни напусна на 13 юни 2021 г., сутринта. Както свидетелстват близките му, преди последния му дъх на лицето му се изписала усмивка.

В кратка автобиография, публикувана в книга на неговия брат п-р Христо Куличев[1], той съобщава, че е роден в с. Розово, Пазарджишки окръг. Когато е на шест години, родителите му се преместват да живеят в София. Димитър Куличев споделя своята благодарност към Бога, че е израснал и възпитан в дом на вярващи, което дава възможност от рано да чете Библията и отваря сърцето му да живее с вяра в Бога. През 1949 г. завършва висше образование по философия в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Още от края на 1948 г., след арестуването на пастирите и Процеса срещу тях, той започва да проповядва в Първа евангелска църква.

От 1953 г. заедно със своя брат Христо започват да организират съживителни събрания, най-резултатните от които са в района на Пловдив и Асеновград. Именно в Асеновград той се запознава и с бъдещата си съпруга Руска Шопова. Оттогава се посвещава на служението на пътуващ проповедник. Това включва провеждането на семинари в различни местни църкви. През 1975 г. е ръкоположен за пастир в Първа евангелска църква (София). Дълги години води и библейски групи в тази църква.

През януари 1985 г. е арестуван заедно с Христо Куличев по обвинение, че не се покорява на разпоредбите на Комитета по въпросите на БПЦ и на религиозните култове, да прекрати своята дейност, с която възпрепятства работата на назначения от държавата Павел Иванов като пастир в софийската евангелска църква.

След политическите промени през 1989 г. подновява работата си с младежи в рамките на младежки лагери и започва ново служение – благовестие сред лишени от свобода в затворите. До края на дните си, с малки прекъсвания, продължава да събира хора от различна възраст, жадни за библейско поучение, в две групи, всяка седмица. Автор е и на няколко кратки изложения по важни въпроси на вярата. Негови статии по различни важни теми редовно са излизали на страниците на в. Зорница.

На прощалната служба, на 15 юни 2021 г. в Първа евангелска съборна църква, вярващите си припомниха препоръката на Словото: „Помнете онези, които са ви били наставници, които са ви говорили Божието слово, и като се взирате в свършека на техния начин на живеене, подражавайте на вярата им“ (Евр. 13:7).

 


[1] Вж. Христо Куличев, Процесите. Партията срещу Църквата (ЕТ Госпъл), 145-147 стр.

Similar Posts