20 май 2024 г.

Юбилейно съревнование с библия в ръка

За десети път тийнейджъри от десетки църкви участваха в надпревара по библейско познание. Това се случи в събота, 8 май 2021 г., когато в четири български града на живо и чрез онлайн връзка беше проведено юбилейното Състезание за познаване и разбиране на Библията под надслов „В ръката Му имаше книга“.

Организаторите от „Скрипчър Юниън България“ бяха подготвили богата програма в четири кръга с различна степен на трудност; снимки и видеоклипове от предишни издания; храна и напитки за участниците; както и изобилие от допълнителни материали за красотата и ролята на Божието слово. Темпото на играта и високото напрежение стандартно бяха неразривна съставка на цялостното изживяване, въпреки за този път епидемичните мерки наложиха състезанието да се проведе без публика. Чрез постоянен сигнал през YouTube страницата на организаторите все пак обаче публика имаше, а продължилото почти шест часа събитие бе проследено в реално време от най-малко две хиляди зрители в страната и чужбина.

Победители през първите девет издания са отборите Емануил (2011, 2012 г.), Ново поколение (2013, 2014, 2017 г.), Леви (2015, 2016 г.), Месия (2018 г.) и Синай Джуниър (2019 г.). Като актуален шампион от IX състезание преди две години отборът Синай Джуниър от ЕПЦ Сливен беше и символичен домакин на проявата, а техният пастир Боян Митев откри деня с уводно приветствие и молитва.

Първоначално оповестено за март 2020 г., състезанието трябваше да бъде отложено поради първата вълна на епидемията от коронавирус. Тази година обаче екипът на „Скрипчър Юниън“ намери формат на провеждане, при който всички отбори бяха разделени в четири града: Сливен, Бургас, Пловдив и София. Обединяваше ги постоянна видео връзка през платформата Zoom. Във всеки град имаше по 6-7 отбора от по четирима участници, заедно с техните треньори. Четири двойки от екипа на „Скрипчър Юниън“ бяха поели отговорност за поддържане на онлайн диалога: Марио и Дарена Димитрови (от Бургас), Михаел и Ивелина Фитови (от Сливен), Илия и Ралица Кузманови (от Пловдив) и Гергана Илиева, Михаила Петрова (от София).

Безспорно това беше и най-трудното за организиране измежду всички досегашни прояви на националното състезание. Общият брой ангажирани с подготовката и осъществяването на юбилейното състезание доброволци, домакини, техници, фотографи, оператори, автори и валидатори на въпроси, жури квестори, треньори и организатори наброяваше повече от сто души, служещи в синхрон на четири различни места.

Водещият Влади Райчинов съобщи статистически данни за юбилейното състезание. В него участваха общо 114 състезатели (104 активни и 10 резервни), разделени в 26 отбора от двайсет и четири различни църкви. Съотношението момичета към момчета тази година беше 79 към 35, а средната възраст беше малко над 16 години. Най-младият участник беше Петра Терзийска (на 9 години) от отбор Емануил 3, а най-големият бе Надежда Пенчева (на 20 години) от отбор Рема.

Общо 39 състезатели се включиха за първи път в ежегодната игра, докато сред ветераните имаше две момичета (Йоана Христева и Йорданка Иванова) с по шест участия, а други седем тийнейджъри са имали общо по пет участия. За всичките издания на Състезанието за познаване и разбиране на Библията от 2011 до 2021 г. са играли общо 1024 младежи от 30 населени места в страната, обединени в 256 отбора.

През 2011 г. Михаила Петрова, Момчил Петров и Чавдар Хаджиев под егидата на „Скрипчър Юниън“ полагат началото на този ценен форум, предназначен да насърчи у младите хора желанието да четат, познават и изучават Библията. Година по-късно към екипа се присъединява Таня Петрова, а от следващото състезание до днес неизменен участник в организационния екип е също така и Станка Владева.

Освен празничния десети юбилей тазгодишното състезание се характеризира и с уникално постижение. Всички въпроси за четирите кръга са съставени и формулирани от деветнайсет младежи, състезавали се в някои от предишните издания. Генерираните от тях прекрасни и нелесни библейски въпроси впоследствие преминават през валидационна комисия в състав: Таня Владева, Мария Пилева, Иван Николов, Момчил Петров, Костадин Владев, Венцислав Стойков и Крейг Уайрънс.

Според досегашния регламент на състезанието в I кръг се играе индивидуално, като всеки участник следва да посочи верния отговор измежду четири варианта, разполагайки само с 15 секунди на въпрос. Във II кръг отборите работят в екип, прелиствайки страниците на Библията в търсене на конкретни стихове според зададен цитиран пасаж. Тук времето за издирване и записване на правилната препратка е минута и половина. Работеше се по Ревизираното издание на Библията, а хартиените издания за III кръг бяха предоставени за пореден път от Българско библейско дружество.

Трети кръг представлява отборна игра, при която в рамките на 30 секунди трябва да се посочи кой от двата подадени отговора е верен. Особеното тук е, че при грешка отборите губят точки и това може да доведе до вълнуващи размествания в класирането. До този момент в състезанието участват всички отбори. Въз основа на временното класиране след този кръг остават само пет отбора, които се надпреварват помежду си в последния IV кръг. Тук се задават десет отворени въпроса, като в рамките на 45 секунди всеки отбор трябва да въведе на компютър своя отговор.

Сложният конспект и високата трудност на повечето въпроси не обезсърчиха нито един отбор. От самото начало на деня всички участващи младежи демонстрираха удивителна концентрация и способност да разсъждават и да анализират формулираните въпроси в уникалната по рода си викторина. Подготовката на много от отборите е започнала повече от година по-рано, като зад всеки екип от четирима тийнейджъри стои и треньор, който ги е подкрепял през цялото това време и ги е мотивирал за участие.

Някои от треньорите служат със солиден стаж от зората на състезанието: Радка Кайнарова (общо 10 състезания), Даниела Душкова, Зорница и Мъгърдич Касапян (общо 9 състезания). През тази година имаше треньори, които са подготвяли едновременно няколко отбора: Христо Христов (с пет отбора; вж. интервю с него в карето) и Радка Кайнарова (с четири отбора).

За поддържането на високото равнище на състезанието и за всякакви текущи решения в хода му отговорност носеше жури в състав: п-р д-р Венцислав Стойков, маг. Станка Владева, п-р Момчил Петров и д-р Мария Пилева.

След оспорвано състезание беше обявен и победителят в Десетото библейско състезание. Това е отбор Верен от църква „Благовестие“ (Бургас) с треньори Венцислав Рахнев и Вилина Петрова. Петицата във финалния кръг бе допълнена от отборите Ел Рой, Синай, Ветил и Младежи за Исус.

В края на събитието директорът на „Скрипчър Юниън България“ Михаела Петрова изрази искрената си надежда, че през 2022 г. библейското състезание ще се проведе в нормални условия в Бургас, където домакин ще бъде църквата на отбора победител Верен. В годината, когато България отбелязва 150 г. юбилей от превода на Славейковата Библия, е повече от вдъхновяващо да се знае, че едно цяло поколение тийнейджъри растат в мъдрост и благоволение именно поради ролята на Божието слово в сърдечното им съзряване.

 

Similar Posts