24 юли 2024 г.

Простихме се с брат Данко

На 20 декември 2015 г. (неделя) п-р Йордан Господинов напусна това временно жилище и се прибра у дома, при своя Господ и Спасител.

Пастир Господинов е роден на 19 октомври 1932 г. във Варна в семейството на пастир Георги Тодоров и Елисавета Тодорова. Останал отрано сирак, той завършва Педагогическия институт във Варна, но силната му вяра в Бога го отвежда на друго поприще – става проповедник на Божието слово и верен стожер на евангелското дело.

Първите си стъпки като пастир прави в с. Костенец. Там се оженва за Мария, а през 1960 г. се ражда и синът им Георги, който днес е поел амвона на Християнска евангелска баптистка църква във Варна.

През 1966 г. Йордан Господинов се връща във Варна и става пастир на Баптистката църква, на която служи до последните си дни. Преживял разрушаването на сградата на църквата, после ежедневно се труди за построяването на новата сграда (на ул. „Франга дере“, до Вятърната мелница) във Варна, а след това става един от основателите на втората баптистка църква в морската столица. Участва активно и в градежа на нейната сграда, както и в наливането на духовните основи на баптистката евангелска общност.

За всички членове на църквата той е „брат Данко“ – човекът с най-благия характер, отзивчив към всеки повик на вярващите, прекарал стотици часове в молитва за всяка нужда на църквата и нейните членове. П-р Господинов обикаля и съседните села, където разпространява благата вест и съдейства за откриването на нови църкви – в Аксаково, Ветрино и на други места. Стотици хора са повярвали в Спасителя, след негови проповеди и молитви! Всеки, който е слушал неговите боговдъхновени слова, ще ги носи в душата си винаги!

Пастир Господинов е посланик на баптисткото движение не само у нас, а и зад граница. Участва в редица международни форуми, на които отстоява правотата на евангелското учение. Той е безценен пример на всеотдаен труженик на баптисткото дело в България. Преживял лишения, тревоги и тежки времена, брат Данко неотлъчно отстоява вярата в Бога като истински последовател на Христовото учение.

„Пътя свърших, вярата опазих“ – тази кратка изповед важи в пълна мяра за пастир Йордан Господинов. Той беше истински сеяч в Божията нива.

Similar Posts