08 дек. 2023 г.

ЕБЦ Аксаково се сбогува с Цонка Тонковска

С натъжено сърце научихме, че на 7 януари 2020 г. сестра Цонка Тонковска премина в слава. Тя беше дългогодишен съюзен служител, посветила живота си за основаването и съграждането на Баптистката църква в Аксаково.

Цонка Петкова Тонковска е родена на 20 март 1935 г. Предава живота си на Христос скоро след промените в началото на деветдесетте години.

От 1992 г. отваря дома си за библейска група, която с времето се превръща в нова църковна общност, клон на ЕБЦ Варна. Цонка работи усърдно и с гореща любов към Господ Исус, с изключителна преданост към Божието слово и с постоянство в молитвата. С благовестието си тя довежда до вярата десетки хора в Аксаково, като през първите осем години от служението ѝ баптистката църква нараства до 43 вярващи към края на ХХ в. През октомври 1999 г. е ръкоположена за библейски работник към СЕБЦ и е назначена като съюзен служител в ЕБЦ Аксаково.

Под нейно ръководство в началото на новия век е построена сградата на църквата, за което тя влага особено много труд, любов и усърдие. Официалното освещаване на молитвения дом е на 8 април 2004 г. Цонка служи активно до август 2005 г., след което постепенно предава служението на младия водач Венцислав Митев, чието ръкополагане за пастир е през 2007 г.

„Мнозина в Аксаково са повярвали чрез сестра Цонка, включително и моята майка, след това аз, сестра ми, баща ми и цялото ми семейство – свидетелства за нея п-р Венцислав Митев. – Ще запомним сестра Цонка с горещата ѝ любов към Христос, както и с нейното посвещение на Словото и на молитвата.“

През март сестра Цонка щеше да навърши 85 години. Бог я призова в слава на своето си време, след като години наред тя Му служи всеотдайно на духовното поприще. След себе си тя остави двама сина, трима внуци и правнуци.

Ръководството на Съюза на евангелските баптистки църкви изразява дълбоки съболезнования на нейните близки! Молитвата ни е Божият мир, който никой ум не може да схване, да пази сърцата и мислите ви в този скръбен сезон.

Отдаваме цялата слава на Начинателя и Усъвършителя на нашата вяра за Неговото призоваване, вдъхновение и водителство на нашата скъпа сестра! Нашият съюз от църкви днес е по-силен именно заради духовния пример и дълбоката любов у служители като сестра Цонка Тонковска.

 

От настоятелството на Съюза на евангелските баптистки църкви,

Теодор Опренов
Влади Райчинов 

8 януари 2020 г.

Similar Posts