20 май 2024 г.

Светът се прости с Луис Палау

На 11 март 2021 г. почина световноизвестният евангелизатор и християнски обществен деец Луис Палау (1934-2021 г.). Смело може да се каже, че той беше една от най-влиятелните фигури на евангелското движение от втората половина на XX и началото на XXI век. По думите на изтъкнатия автор Дж. Добсън: „Не е възможно да се измери влиянието на Палау върху християнството през последните пет десетилетия, в които той споделяше Благата вест с народите по цял свят.“ 

Луис Палау е родом от Аржентина. Семейството му е многодетно и силно обеднява след ранната смърт на бащата. Невръстният Луис е принуден да напусне училище и да работи. Според свидетелството му, той се обръща към Христос на 12-годишна възраст. По-късно той чува за пръв път радиопредаване с участието на Били Греъм. То го впечатлява много силно и го вдъхновява как да служи на своя Господ – първоначално като уличен проповедник, а на 19-годишна възраст и като водещ на християнска радиопрограма. Впоследствие Палау се запознава със самия Греъм и работи в екипа му като преводач и евангелизатор.

През 1960-1961 г. Луис Палау учи и завършва библейския колеж „Мултнома“ в САЩ. Осем години е мисионер в Мексико и Колумбия. През 1970 г. Били Греъм го насърчава и подпомага финансово да започне самостоятелно служение, което Палау последователно подготвя и изгражда. Така през 1978 г. е учредено благовестителско сдружение, носещо неговото име: Luis Palau Evangelistic Association.

Следват десетилетия на активна благовестителска дейност по целия свят. Като аржентинец, Палау е особено загрижен за Божието дело в Латинска Америка. Поддържа две ежедневни радиопредавания на испански. С негово участие са организирани най-многочислените благовестителски събрания в историята на латиноамериканските държави. Канен е редовно от медии и политици в тези страни да сподели своя поглед върху техните проблеми и по този начин получава възможността да говори за Христос с президенти, министър-председатели и дори диктатори.

Посвещението на Луис Палау и дълбокият му копнеж да проповядва Евангелието го водят и извън Северна и Южна Америка. Той е участвал в повече от петстотин благовестителски кампании и прояви в над 80 страни. Между тях е и България – авторът на тези редове с вълнение си спомня неговата проповед на стадион „Академик“ през 1991 г., подкрепена с хорови изпълнения от почти всички евангелски общности в страната.

Въпреки честите си пътувания и срещи, Луис Палау пише и доста книги с апологетична насоченост. Библейският му коментар се смята за един от най-добрите, издавани на испански език. Подготвя множество видео-курсове за обучение на пастири и духовни работници. Ангажира се и със социални каузи, като например проблемите на бездомниците в щата Орегон. Дейността му е високо оценена от няколко бивши президенти на САЩ, изказали съболезнования по повод смъртта му.

Краят на земния път на Луис Палау сякаш бележи залеза на една епоха: времето на масовите евангелизации. Господ знае дали този подход за достигане на Благовестието до огромен брой хора ще бъде ефективен и през дигиталния XXI век.  Но при всички случаи Църквата ще се нуждае от служители с плама и посвещението на Палау.

Similar Posts