22 апр. 2024 г.

Иън Хауърд Маршъл

На 12 декември 2015 г., на 81-годишна възраст, почина големият евангелски учен Иън Хауърд Маршъл. Той е роден на 12 януари 1934 г. в Шотландия.  Получава бакалавърска степен (ВА) в Кеймбридж, а магистърска (МА) и бакалавърска по богословие (BD) в университета на Абърдийн, където и защитава своята докторска дисертация. Доктор по богословие (DD) на университета Ашбъри, САЩ.

Почти цялата академична кариера на Хауърд Маршъл е свързана с Абърдийн, където преподава Нов Завет и новозаветна екзегетика от 1964 г. Той е бивш председател на Обществото Тиндейл за библейски и богословски изследвания, президент на Британското новозаветно общество, председател на Обществото на европейските евангелски богослови и редактор на Evangelical Quarterly от 1981 г. Основните му интереси са свързани с Евангелието според Лука, Деяния на апостолите, Пастирските послания и определени аспекти на новозаветното богословие.

Проф. Маршъл е автор на значителен брой научни трудове, от които за съжаление нито един не е преведен на български. Ето някои от по-известните му произведения: „Тълкувание на Новия Завет“ (редактор): Paternoster Press, 1977, 1979; „Евангелието от Лука“: Exeter: Paternoster Press, 1978; „Йоановите послания“: Grand Rapids: Eerdmans, 1978; „Първо и второ послание към солунците“: Grand Rapids: Eerdmans, 1983; „Богословие на кратките Павлови послания“: The Theology of the Shorter Pauline Letters, Cambridge University Press, 1993; „Критичен и екзегетичен коментар на Пастирските послания“, Edinburgh: T&T Clark, 1999; „Конкорданс на гръцкия Нов завет“ (шесто ревизирано издание на Молтън и Гедън), London: T&T Clark, 2002; „Отвъд Библията: преходът от Писанието към богословието“: Baker Academic, 2004; „Новозаветно богословие: множество свидетели, едно Евангелие“: Downers Grove/Leicester: Inter-Varsity Press, 2004 (спечелила наградата Златен медальон) и др.

Проф. Хауърд Маршъл се определяше като евангелски методист. Влиянието му върху евангелските водачи по целия свят е забележително. От своята позиция в един от най-престижните университети в света той е бил научен ръководител на огромен брой учени и християнски водачи като Крейг Блумбърг, Рейвън Несте, Гари Бърдж, Дарел Бок и Майкъл Бърд.

Преди да бъде учен (а той беше учен от световна величина), проф. Маршъл беше вярващ християнин. Смъртта му е загуба за целия евангелски свят.

Similar Posts