23 юни 2024 г.

Приключи VII конкурс „Роди се дете, Син ни се даде“

Тази есен за поредна година се проведе вълнуващият конкурс за детско и юношеско творчество под надслов „Роди се дете, Син ни се даде“. Според регламента кандидатстващите творби могат да включват лирика, проза, разкази, художествени произведения, изделия на приложното изкуство, драматургични пиеси, както и т.нар. „приказки в кутия“ – триизмерни изображения на епизоди от Рождественската история. В последните две категории за първи път до участие са допуснати и пораснали деца.

В събитието, организирано от Творческа къща „Щъркелите“ ЕООД и Детско онлайн списание Щъркел, взеха участие 280 ентусиазирани творци, а възрастовият диапазон беше особено впечатляващ: най-малките участници бяха на тригодишна възраст, а най-големите тази година са абитуриенти. Цели двайсет и една арт школи, детски градини, начални училища и гимназии бяха представени от градове като Шумен, Бургас, Плевен, Тервел, Пазарджик, Павликени, Враца, Сливен, Петрич, Велико Търново, Самоков, Севлиево, Правец, Созопол, София и др.

Ежегодното събитие традиционно събира произведения както от България, така и от редица други държави. Тази година, в седмото издание на конкурса, официалното мото беше заимствано от Синодалното издание на Библията: „Младенец ни се роди – Син ни се даде; властта е на раменете Му; и ще Му дадат име Чуден, Съветник, Бог крепък, Отец на вечността, Княз на мира“ (Исая 9:6). В редакцията на сп. Щъркел се получиха стотици есета, стихотворения, разкази и рисунки, изпратени от цели девет страни: Украйна, Сърбия, Черна гора, Полша, Италия, Испания, Северна Македония и България. „В това издание творбите на децата будят възхищение и радват сетивата ни с жизнеността и фантазията си“, отбелязаха организаторите на конкурса в официалната уебстраница storks.biz.

Голямата награда в категория „разказ“ беше отредена на 12-годишния Калин Киров от Търговище и 13-годишната Никол Йотова от Плевен. В категория „поезия“ бяха връчени няколко отличия, а основен победител в категория „есе“ е текст на Велислава Пецева (XI клас) от Петрич.

Всички наградени творби може да се разгледат на страницата на списание Щъркел, а в следващите няколко броя вестник Зорница ще сподели с читателите си някои от най-сполучливите разкази, есета и рисунки.

Партньори и съмишленици на инициативата са фондация „Емпирей“, Библейска лига – България, издателство „Нов човек“, вестник Зорница, обединение „Светилник България“, издателство „Верен“, Мисия „Възможност“, фондация „Приятели на България“, фондация „Покров Богородичен“ и др.

Междувременно Детско списание Щъркел обяви нов международен младежки конкурс за разказ, стихотворение, очерк, есе, рисунка, фотография или мултимедия на тема: „Приказка за София“. Материалите трябва да се изпращат в електронен вид, а фотографиите и рисунките – с висока резолюция, на електронната поща на списанието. Съревнованието е първо по рода си и е отворено за участие на деца и младежи до 26-годишна възраст, независимо от местоживеенето им. Крайният срок за изпращане на творби е 10 януари 2023 г.

Similar Posts