23 юни 2024 г.

130 г. от освещаването на сградата на I ЕСЦ София

В края на месец септември 2019 г., в последната неделя от месеца, в Първа евангелска църква на улица Солунска със специална служба беше отбелязан денят, в който през 1889 г. се освещава новопостроен храм на една млада евангелска общност в столицата. По онова време сградата се намира в края на града и изглежда много по-внушителна от сега, когато е притисната от скучните фасади на безлична и безразлична архитектура на по-късно построените жилищни сгради.

Но ако се запознаем с макар и оскъдните сведения за събитието по освещаването на храма, ще открием, че то е станало повод за изключително внимание на столичното население към него, щом като кметът на София и самият княз Фердинанд са го удостоили с присъствието си.

Най-важното следствие от отварянето на вратите на храма е, че днес тази сграда продължава да привлича хора от различни възрасти, които искат да чуят Божието слово и да изразят заедно своята любов към Исус Христос като Спасител и Господ.

Богослужението по този повод на 29 септември т.г. съчетаваше необходимата тържественост в израза на благодарност и поклонение към Бога с полезни поучения и спомени за живота на църквата от петимата пастири, които служат по един или по друг начин в нея. Споделянето на Господнята трапеза, водено от доайена п-р Димитър Куличев, постави началото.

Участниците в хора бяха както винаги по местата си, за да украсяват с гласовете си хвалението. Духът на събранието едва ли е оставил някого безразличен. Остава очакването, че всяко докоснато сърце е било предизвикано към желание за посвещение и препосвещение на Бога.

Similar Posts