05 дек. 2023 г.

Юбилей на столичната баптистка църква

Преди 130 години семействата на двама евангелски вярващи се преселват в София. Това са Трайчо Порецов и Спас Стефанов. Единият е от Русе, а другият – от Лом. Именно в тези градове са възникнали първите баптистки общности в България. През 1888 г. двамата започват събрания за изучаване на Божието слово, поставяйки началото на първата баптистка общност в столичния град. Първоначално техните събрания се провеждат в дома на Павел Бонков.

Четири години по-късно се извършват първите кръщения, а църквата се поема от русенския проповедник Христо Марчев. Още от самото си зачатие баптистката църква в София се впуска в благовестие, разпространение на библии и изграждане на Христови последователи. Тяхното служение довежда и до зараждането на нова баптистка група в Костенец.

Така започва житието на баптистката църква в София. Днес, 130 години по-късно, I ЕБЦ (София) тържествено отбелязва своя юбилей, отдавайки дължимото на поколенията верни жени и мъже, които със страх от Бога и с водителството на Духа са заставали в пролома, свидетелствайки за Христос, устоявайки на гонения и трудности, протягайки ръка към ближния и наливайки основите на евангелското дело в столицата.

На 10 юни 2018 г. църквата проведе специално празнично богослужение по повод кръглата годишнина. П-р Теодор Опренов представи ключовите моменти от развитието на църквата през десетилетията от края на XIX век и първата половина на XX век, а след него п-р Теодор Ангелов сподели за духа и вярата на баптистите през годините на репресивния комунистически режим. Благодарствени молитви принесоха п-р Васил Вангелов и п-р Николай Неделчев. Проповед върху Марк 7:24-30 поднесе президентът на Европейската баптистка федерация Джени Ентрикан.

Специални поздравления бяха поднесени съответно от Световния баптистки алианс, от Европейската баптистка федерация, от Обединени евангелски църкви, от Съюза на евангелските баптистки църкви (СЕБЦ), от Християнската младежка баптистка организация, от Женската организация към СЕБЦ, от Българско евангелско дружество, както и от сестрински баптистки църкви в София и Казанлък. Беше припомнено как на 22 май 1938 г., при отбелязването на 50-годишния юбилей на църквата, е бил прочетен специален адрес от цар Борис III (събитие, отразено в броя на в. Зорница от 1 юни 1938 г.). В нарочна книга, посветена на събитието, както и на видео филм присъстващите записаха свои пожелания за следващите поколения в живота на църквата.

Редакцията на вестник Зорница отправя сърдечни поздрави за юбилея, както и благопожелания за изобилното присъствие и водителство на Бога и през следващите десетилетия! Бъдете силни във вярата, в благовестието и в ученичеството, скъпи братя и сестри от I ЕБЦ (София).

Similar Posts