25 фев. 2024 г.

Избавена от окултизма

Лично свидетелство на Йорданка Цветанова

Още от малка обичам да чета книги и това се засили, когато станах тийнейджър. Тогава беше и моментът, в който започнах да си задавам по-дълбоки въпроси и да се интересувам от духовна литература. Започнах да чета всякакви книги и статии, в които се описваха различни духовни теми като „прераждане“, „живот след смъртта“, „извънземни“ и т.н. Исках да открия истината и си казах, че няма да спра, докато не се случи.

Когато избирах книги за четене, следвах следния принцип: „О, това заглавие и описание са точно онова, което искам да знам. Бог ми дава знак, че трябва да я прочета!“ Постепенно в главата ми ставаше много голям микс от различни религии и вярвания. Заглавия като Тайната, Силата на настоящето и книги за Петър Дънов, будизъм, медитация, енергии, паралелни вселени, са само малка част от всичко, което преминаваше през ума ми.

Най-голямо влияние обаче ми оказа книгата на Нийл Доналд Уолш Разговори с Бога. Тя отговаряше на всичките въпроси, които си задавах и то по начин, който ми харесваше. В нея се обясняваше, че няма зло. Бог е любов и няма да съди никого.

Нещата започнаха да се задълбочават, когато дойдох да уча в София. Постепенно се сприятелих с хора, които практикуват езотерика и окултизъм. На един поход се запознах с жена, която се оказа, че практикува ритуали за усилване на енергията – „танц мандала“. Покани ме на сесия, водена от нея. След края на едночасовия ритуал, тя предложи да се включвам в техните сесии, като свиря на китара и пея песни.

Съгласих се да участвам. Първият път беше сред природата, а не в студио. Както времето беше хубаво и слънчево, изведнъж се разрази страшна буря с гръмотевици. Помислих си, че тук нещо не е както трябва. Разбира се, жената, която водеше ритуала каза, че това било супер, защото по този начин се пречиствали всякакви негативни енергии. Добре, че участвах само два пъти в този ритуал.

Друго вярване, което имах по това време, беше, че съществува прераждане. Вярвах, че съм стара душа и това е едно от последните ми прераждания.

Научих и какво е регресията. Това е ритуал-хипноза на връщане в минал живот. По този начин може да изчистиш негативната си карма и „да разбереш“ къде се коренят проблемите в живота ти. Всичко беше представяно като нещо добро и полезно. Имаше моменти, в които стените се пропукваха и се виждаше истинското лице на нещата. Чувствах се тъжна, плачех, нямах мир в сърцето си и удовлетворение от живота, въпреки привидната усмивка.

Междувременно истинският Бог не ме беше забравил и непрестанно изпращаше хора и ситуации, които да ме изведат от заблудите. Разбира се, тогава изобщо не го осъзнавах. Мислех си, че аз трябва да помогна на тези хора и да им покажа коя е истината. Бог беше започнал своето действие в моя живот и повечето ми приятели бяха християни. Много обичах да прекарвам време с тях, защото ги усещах като наистина стойностни хора.

Организирах спортни събития, походи, където на едно място имаше възможност да се запознаят и общуват хора с различни вярвания. Дори бях една от най-активните доброволци в християнска спортна организация, въпреки че вътрешно не приемах християнския мироглед и вярвания. Започнах да участвам в християнски семинари, дискусии, срещи, студентски лагери. Точно на такъв лагер се запознах и с моя настоящ съпруг Ники. Той също беше в път на заблуда по това време, но Бог избави и него.

Когато се молеха на глас, пееха християнски песни или четяха Библията, аз само наблюдавах и не се включвах. Неведнъж тези мои приятели са водили разговори с мен за Исус и за християнската вяра, но чуех ли за всичко това – у мен се надигаше бунт и раздразнение. Понякога се случваше да споря по-бурно с тях. Исках да докажа, че аз съм правата, а те са заблудени.

С Ники бяхме добри приятели и сме разговаряли на различни теми. След един християнски лагер, на който той присъства, се срещнахме и той с ентусиазъм започна да ми разказва какво се е случило. Как е повярвал в Исус Христос и как Той е променил сърцето му. В този момент аз също имах разсъждения в тази насока и му споделих. Казах му обаче, че има нещо, което ме спира и не мога изобщо да чета Библията и да повярвам в Христос. Тогава Ники ми предложи да прочета една статия за окултизма. Имах доста въпроси и реших да се срещна с автора на тази статия. Оказа се, че това е служител от църквата, която Ники бе започнал да посещава, след като повярвал в Исус.

По време на срещата усетих, че има нещо, което не ми позволява да задавам въпросите си – гърлото ми пресъхна и се почувствах много изморена. Лукавият се опитваше да провали срещата, но Бог имаше друг план за мен. След разговора, служителят попита дали имам нещо против да ме благослови. Разбира се, че не! Какво може да ми направи, освен добро. Той положи ръка върху главата ми и се помоли за мен. Без да очаквам, изведнъж започнах да плача и осъзнах, че нещо се случва. Разбрах, че Бог ме докосна със Святия си Дух. Бях съкрушена!

Само половин час след това Ники ме помоли да отидем в дом за възрастни хора и да изпея няколко християнски песни с него. Преди този ден никога не бях пяла такива песни. За мен, те бяха странни и нещо винаги ме спираше. Изненадващо, с лекота и само с няколко минути репетиция, бях готова. Това е моето малко чудо, с което Бог ми потвърждаваше истинността си.

Нещото, което ме възпираше, беше изчезнало. От този ден нататък, всичко в моя живот се промени. Започнах да чета Библията всеки ден и да разбирам какво чета. Започнах да ходя на църква редовно, да слушам християнски песни, да гледам християнски филми, да се моля и дори да го правя пред много хора (почти невъзможно преди това).

Благодарна съм, че Исус Христос ме избави от всичката тази тиня, в която бях затънала. Той продължава да ме променя всеки ден и ми помага в това да бъда подобна на Него – обичаща, милосърдна, смирена. Дава ми свобода, мир и истината, която толкова жадно търсех.

Даде ми съпруг, който е не просто добър избор за мен, но най-превъзходният избор, който можех да направя. Много повече от всичко това, което си мислех, че трябва да бъде и толкова копнеех да имам.

„Искайте, и ще ви се даде; търсете и ще намерите; хлопайте и ще ви се отвори, защото всеки, който иска, получава; който търси, намира; и на този, който хлопа, ще се отвори“ (Мат. 7:7-8). Това се изпълни и в моя живот. Аз търсех Истината и я намерих.

Similar Posts