24 юли 2024 г.

Димитър Ников

Димитър Ников е роден през 1921 г. в Дупница. Има трима братя и две сестри, като той е най-малкият от всички тях. Обръща се към Бога и приема спасение през октомври 1936 г., а една седмица по-късно се кръщава в река Бистрица.

Важна духовна роля за неговото обръщение към Христос изиграват Апостол и Елена Папратилови, както и Бернард и Зорка Форбс. Венчавката им със Стефанка е през есента на 1947 г., две години след края на войната. Раждат им се трима синове и една дъщеря: Благовест, Емануил, Стойчо и Елисавета.

Духовното му служение започва в Асеновград и Коматево, а след известно време поема пастирска грижа за Баптистката църква в Казанлък, където служи в продължение на 11 години (1956-1967 г.). От октомври 1967 г. до края ХХ век Димитър Ников е пастир в Баптистката църква в град Пловдив. До края на жизнения си път той не престава да служи на своя Господ, като посещава периодично малка евангелска общност в село Козарско, полага душегрижителски грижи в институции за възрастни хора и гостува като проповедник в различни църкви из страната.