05 дек. 2023 г.

Да бъдем добро свидетелство за Бога

Вие сте светлината на света.
Град, поставен на хълм, не може да се укрие.
Матей 5:14

Светлината е нещо, от което всички ние се нуждаем. Тя е жизнено важна, защото в тъмнината не се вижда нищо и лесно може да се спънеш. Така е и в духовния свят. Когато си затрупан от работа и светът те поглъща целия, ти си лесна плячка на противника. Твоята сила е на изчерпване и не можеш да си поемеш глътка въздух, за да излезеш на повърхността и да осъзнаеш какво се случва в твоя живот. Това е състоянието на човек, отделил се от Бога и престанал да се изпълва със Светия Дух.

Светлината, от своя страна, e виделина на пътеката ни, чрез която виждаме правия път и вървим по него. Когато в духовния ни живот има светлина, която се изразява в Исус, много по-лесно бихме се ориентирали за правилната пътека и бихме ходили по нея, без да се препъваме.

Бог е светлина. В Него няма никаква тъмнина. Ние, Божиите деца, сме преселени от царството на тъмнината в царството на светлината.

Като Божии деца имаме както привилегии, така и отговорности. Обградени сме от светски песни, филми и други привлекателни неща в нашето съвремие. Често сме и изпитвани под различна форма за устояването във вярата и моралните ценности.

Как обаче да бъдем добро свидетелство за Бога?

Отговорът е много прост, но и същевременно сложен за изпълнение. Първо трябва да се себеотричаме всеки ден в името на духовното ни израстване. Второ, необходимо е постоянно да се изпълваме със Светия Дух, за да бъдем достатъчно силни да разпръскваме благовестието сред невярващите ни роднини, съученици, колеги и заобикалящи ни хора. Трето, нужно е ние самите да бъдем обновени вътрешно и „да ухаем“ достатъчно силно на Светия Дух, така че в нас хората да виждат Исус като образ в сърцето ни.

Да си християнин е нещо чудесно и е голяма привилегия, с която ни удостоява Бог. Това е награда, която Изкупителят е решил да даде точно на теб. Християнската вяра означава вдигане и носене на своя собствен кръст. Това може да се изразява в лишения, гонения поради вярата, отхвърляне от приятели и други.

Не е лесна задача да вървиш по тесния път, но е славна, защото води до Божието царство. А какво по-хубаво от това да бъдеш с Бога завинаги?

Щом като спазваме тези три принципа, ние ще бъдем достатъчно силни в Исус. Ще можем да противостоим на дявола и да възпираме огнените му стрели към нас. Когато се стараем да живеем живот, достоен за Спасителя ни, Той го вижда и дава допълнително сили и помощ, за да се справим. Той винаги е на наша страна и искрено Се радва, когато вижда напредък в нас.

Колкото и трудно да бъде на моменти, Бог няма да пусне ръката ни, а ще ни насърчава за по-доброто и ще бъде наш пастир дори и в долината на мрачната сянка. Той е с нас и нека бъдем с Него всеки ден!

 

 

___________________________

Автор на текста е Надежда Банчева, на 16 г., от град Бургас. Есето е изпратено през 2020 г. в редакцията на детско онлайн списание Щъркел (storks.biz). Нашият вестник си партнира с екипа на сп. Щъркел в усилията им да откриват и насърчават таланта на деца и юноши както в сферата на изобразителното изкуство, така и чрез литературни творби.

Тази година сп. Щъркел организира своя Пети международен ученически конкурс „Роди се дете, Син ни се даде“, посветен на Рождество Христово. От предишните издания на конкурса са събрани около хиляда детски и младежки творби в прослава на нашия Господ, на цели шест езика. Повече от 2000 детски Библии и християнска литература са раздадени като подаръци на участниците и на цели училища като благотворителна дейност.

През 2020 г. в конкурсната програма бе заложена специална категория „Приказка в кутия“ (настолен куклен театър) – за изработка на кукли и декори за Рождественската сцена в кутия с приблизителни размери 50/30/30 см. Трите най-добри произведения ще бъдат закупени от Творческа къща „Щъркелите“. В конкурсната програма „кутиите“ участват със снимки, които ще публикуваме в сп. Щъркел. В тази категория няма ограничения за възрастта на участниците.

 

 

 

Резултати от предишни конкурси

Интервю на Надежда Банчева с младежи от Бургас

Similar Posts