25 фев. 2024 г.

Сбогувахме се с Джон Полкингхорн

На 9 март 2021 г., на 90-годишна възраст, почина д-р Джон Полкингхорн. Вероятно повечето читатели у нас не са чували името му. А би трябвало.

Д-р Полкингхорн e роден на 16 октомври 1930 г. в Англия. Следва в Кеймбридж, където през 1952 г. получава научна степен по математика, през 1955 г. защитава докторат по физика, а през 1988 г. получава и почетен докторат от университета в Дърам. След дипломирането си д-р Полкингхорн остава да преподава в Кеймбридж от 1968 до 1979 г., като междувременно написва пет книги по физика и прекарва време в Принстън, Баркли, Станфорд и ЦЕРН. Работи върху теориите за елементарните частици, участва в откриването на кварка, изследва аналитичните и високоенергийните свойства на интегралите на Фейнман и основите на S-матричната теория. Заради приноса си към науката е избран за член на Кралското научно дружество, а през 1997 г. получава рицарско звание.

Като студент среща своята бъдеща съпруга Рут Мартин, която също учи математика. Двамата се запознават в местното християнско студентско движение, към което се присъединяват.
През 1979 г., на 49-годишна възраст, Полкингхорн неочаквано обявява, че прекратява своята преподавателска дейност, за да следва богословие. През 1982 г. е ръкоположен за англикански свещеник. През 1989 г. става президент на Колежа на кралицата в Кеймбридж и остава на този пост до 1996 г.

Голямата заслуга на д-р Полкингхорн лежи в неговата работа, свързана с връзката между религията и науката, за която през 2002 г. получава престижната награда „Темлетън“. Играе значима роля за основаването на Международното дружество за наука и религия (International Society for Science and Religion) и е избран за първия му президент (2002-2004 г.). В продължение на години е част от борда на Института „Фарадей“ за наука и религия към Кеймбридж (създаден през 2006 г.) и инициира създаването на Starbridge Lectureship по наука и религия към Богословския факултет в Кеймбридж. Също така участва като консултант в редица комисии като Борда на съветниците за генетични изследвания (1996-1999 г.) и Комисията по медицинска етика.

Д-р Полкингхорн е написал 26 книги, свързани с науката и религията. Те са преведени на 18 езика. Макар много от тях да са насочени към масовата публика, все още нито една няма българско издание.

Similar Posts