24 юли 2024 г.

През декември се простихме с писателя Р. Ч. Спроул

На 14 декември 2017 г. Бог призова при Себе Си един от водещите пастири и богослови на нашето съвремие – п-р д-р Р. Ч. Спроул. Роден през февруари 1939 г., д-р Спроул завършва своето образование в САЩ и в Свободния университет на Амстердам. Той е основател на „Лигъниър министрис“, откъдето чрез многобройните си радио- и видеолекции е достигнал до сърцата на милиони вярващи по земята.

Основава църквата „Свети Андрей“ в град Санфорд, щата Флорида. Пише многобройни публикации, книги, статии за списанието „Тейбъл толк“, на което също е основател. Автор е на повече от сто книги, най-известните от които са „Святостта на Бога“, „Основни истини на християнската вяра“ и „Какво е Реформирано богословие?“.

В памет на д-р Спроул предлагаме кратък цитат от книгата му Святостта на Бога, преведена на български език от издателство „Динамик консулт“: „В някои случаи Библията повтаря някои неща три пъти. Да бъде споменато нещо три последователни пъти, означава да бъде поставено в превъзходна степен и му бъде придадено особено значение. Например в книгата „Откровение“ орел провъзгласява Страшния Божи съд със силен глас: „Горко, горко, горко на земните жители“ (Откр. 8: 13). […] В Библията само един атрибут, описващ Божията същност, е употребен в превъзходно трикратно степенуване. Само веднъж характеристика на Бога се споменава три пъти в прогресия. Библията казва, че Бог е свят, свят, свят […] и че цялата земя е пълна с Неговата слава.“

Светът загуби един от големите вестители на Евангелието. Той остави богато наследство, което тепърва ще бъде разглеждано, изследвано, изучавано. Ние благодарим на Бога за живота и творчеството на д-р Спроул и се молим за утехата на неговите близки.

Similar Posts