23 юни 2024 г.

За осми път водачи на евангелски алианси от Балканите се събраха на ежегодна среща

В началото на септември се проведе традиционната ежегодна среща на ръководителите на евангелски алианси от Балканския полуостров. Този път домакин беше град Истанбул. Присъстваха водачи от Турция, Гърция, Хърватска, Косово и България, както и някои представители на Европейския евангелски алианс (ЕЕА). За разлика от предишни години, на тази конференция не присъстваха водачи от Северна Македония, Словения, Сърбия, Босна и Херцеговина. Инициативата е част от стремежа на ЕЕА да насърчава по-близко общение и взаимно опознаване по региони. За балканските евангелски водачи това всъщност беше осма среща от този род, като преди това градове-домакини са били София, Загреб, Солун и др., включително и в онлайн формат година по-рано.

Според генералния секретар на ЕЕА Томас Бухер именно Балканският полуостров е най-активният от всички други региони в Европа. Той подчерта, че често дава за пример пред други райони от Стария континент приятелските отношения и топлото доверие между водачите от нашия полуостров. От българска страна в тазгодишната конференция участваха председателят и заместник-председателят на Обединени евангелски църкви (ОЕЦ) Румен Борджиев и Влади Райчинов. Срещата се проведе от 7 до 9 септември 2022 г. в истанбулския хотел „Кларион“. През един от дните домакините бяха подготвили специална разходка из центъра на Истанбул, с обход на ключови забележителности, спирка в „Капалъ чарши“ и официална вечеря досами красивото градско пристанище.

Главен организатор и символичен домакин на събранието по традиция е досегашният генерален секретар на Европейския евангелски алианс Томас Бухер (Швейцария). Неговият мандат изтече през 2022 година, а на негово място за същата роля междувременно бяха избрани двама души: Кони Мейн Дуарте (Португалия) и Ян Веселс (Нидерландия). И двамата присъстваха на балканската среща, използвайки възможността да поставят за обсъждане някои тенденции и развития в ЕЕА, както и последните планове за обмени и общение между местните алианси на континента. Специален акцент получи предстоящата инициатива на Европейския евангелски алианс Hope for Europe, която бе планирана да се проведе през октомври в Загреб.

Домакините от местния евангелски алианс в Турция бяха поканили гост-говорител, който има сериозно и дългосрочно разработено служение сред близкоизточни бежанци с мохамеданска изповед. Той запозна присъстващите с трудностите и благословенията на това служение, а оттам беше породена и по-широка дискусия за работата сред мюсюлмани и изобщо за различната динамика в благовестието сред мигранти. Заради чувствителното служение и опасностите за живота и семейството му оставяме името на говорителя неназовано.

Както обикновено, водачите на евангелски алианси споделиха развития от собствената си страна. Чуха се насърчителни свидетелства от служението на братята и сестрите в Гърция, Турция, Косово, Хърватска. От своя страна Румен Борджиев и Влади Райчинов разказаха някои последни вълнуващи развития от България. След всяко споделяне се правеше пауза за застъпническа молитва. Всички присъстващи се обединиха около мисълта, че този вид събрания имат чувствително важна роля за изграждане на стабилни мостове и обогатяване на вярващите от Балканския полуостров.

Similar Posts