05 дек. 2023 г.

Онлайн среща на балканските алианси

Представители на балканските евангелски алианси се срещнаха онлайн 

На 12 май 2021 г. се проведе онлайн среща на представители на различни евангелски алианси от страните на Балканския полуостров. Срещата е част от редовна инициатива за разговори, споделяне и взаимна молитвена подкрепа. Участваха общо 18 ръководители, представители на Кипър, Турция, Гърция, Хърватска, Босна и Херцеговина, България, Черна гора, Сърбия, Косово и Северна Македония.

Организатор и домакин на събранието през Zoom беше Томас Бухер (Швейцария), генерален сектетар на Европейския евангелски алианс (ЕЕА). Също така активно участие взе и Джулия Доксат-Пърсър (Великобритания), социо-политически представител и координатор по религиозните свободи към ЕЕА.

Всички участници споделиха актуалното състояние на църквите в собствената си страна, акцентирайки както върху насърчителните развития, така и на текущи трудности и молитвени нужди. Особено време беше отделено на ходатайствена молитва едни за други, като в някои случаи беше истинско насърчение да се чуят застъпнически думи пред Божия престол от страна на хора, чиито държави са в изострени политически взаимоотношения. „Братската атмосфера на балканските евангелски алианси е действителен пример и огромно насърчение за всички останали в Европа“, подчерта генералният секретар на ЕЕА.

В споделянето на насърчителни развития и актуални затруднения се включиха Лари Спийди (мисионер и основател на нови църкви в Кипър), Джордж Калотеракис и Фотис Ромеос (президент и ген. секретар на Евангелския алианс в Гърция); Али Калкандерен (ген. секретар на Турския евангелски алианс); Дамир Сполярич (временен председател на Хърватския евангелски алианс); Томислав Добутович (председател на Евангелския алианс на Босна и Херцеговина); Влади Райчинов (зам. председател на българския евангелски алианс ОЕЦ); Владимир Чизмански (пастир в Подгорица, Черна гора); Самуил Петровски (председател на Сръбския евангелски алианс и ръководител на IFES в Сърбия) заедно с Мариана Лазаревич (секретар на Евангелския алианс в Сърбия); Имир Гаши (генерален секретар на Косовския евангелски алианс) и Никола Галевски (председател на Евангелския алианс в Северна Македония).

В събранието също така се включиха и новите ръководители на Световния евангелски алианс (СЕА) еп. д-р Томас Ширмахер (Германия), Браян Уинслейд (Австралия) и Пейронг Лин (Сингапур). Те споделиха няколко думи за перспективата и предизвикателствата пред евангелското движение в глобален план.

На 27 февруари 2021 г. Световният евангелски алианс обяви еп. д-р Томас Ширмахер за свой нов генерален секретар. С това бе отворена нова страница в 175-годишната история на най-голямото международно евангелско семейство. Кандидатурата на Ширмахер бе утвърдена още на 27 октомври миналата година, а формалното му встъпване в длъжност стана на 1 март 2021 г. Така той замени досегашния ръководител еп. Ефрем Тендеро.

Събранието завърши с време за някои оперативни текущи решения. Ако пандемичната обстановка го позволява, в края на септември ръководителите на балканските евангелски алианси ще се срещнат присъствено в Солун, което ще бъде седмата среща от този характер. Последното събрание на водачите беше в София преди две години, през октомври 2019 г. (вж. информация тук).

Similar Posts