20 май 2024 г.

Ролята на мишките

Накратко за живота на Йозеф Мор

Замисляли ли сте се някога каква може да бъде ролята на мишките в църковната ви сграда? Те сякаш не са известни с нищо друго, освен поради тях да бъдем наречени: „бедни като църковни мишки“. Но не винаги е така!

Според легендата, на 23 декември 1818 г., ден преди Бъдни вечер, помощник викарият на църква „Св. Николай“ в Оберндорф, Австрия, Йозеф Мор, открива, че меховете на органа са проядени от мишки и той не може да го използва за Рождествената служба. Изпадналият в ужас свещеник се чуди какво да направи, за да спаси богослужението, и му хрумва да напише една тържествена песен. Така и сторил. Почти на коляно, написва набързо кратка поема и отива в съседното градче, където живее неговият приятел, музикант, диригент и композитор Франц Грубер. Само след час той е готов с музиката и песента, предназначена да се изпълни с двама солисти, хор и китара, е сглобена.

Така, на 24 декември, на тържественото богослужение прозвучава известният днес по цял свят текст: „Тиха нощ, свята нощ/ Цяла земя е в тишина/ Виж Витлеемската светла звезда…“. Дали органът е бил просто повреден или прояден от мишки, църковният архив не дава сведения. Но всичко останало е вярно.

Дълго време се е смятало, че Тиха нощ е тиролска песен с неизвестен автор. Но днес двамата автори са известни, а самата песен отдавна е надхвърлила родните австрийски предели.

На 11 декември 2022 г. се навършват 230 години от рождението на автора на текста на песента: Йозеф Мор. Той е роден през 1792 г. в Залцбург. Баща му бил пройдоха и дезертьор от армията, който изоставил майка му преди раждането му. Като незаконно роден, Йозеф имал много проблеми още от най-ранното си детство. Но музикалният ръководител на Залцбургската катедрала го забелязва и му предлага не само да пее в църковния хор, но и да се насочи към музикално образование.

Стъклопис в параклиса „Тиха нощ“ в Оберндорф, посветен на Йозеф Мор и несъществуващата днес църква „Св. Николай“. / източник: Wikipedia

След като преминава през хоровете на университетската църква и Бенедиктинския манас­тир, пеейки и свирейки на виола, младият Мор завършва семинария и на 23-годишна възраст е ръкоположен за свещеник.

Той веднага започва да служи в различни църкви, като в периода на написването на Тиха нощ е установен в църквата в гр. Мариапфар, Австрия.

Но има крехко здраве и е принуден да се върне в Оберндорф. Взима със себе си и текстовете на написаните от него поеми. Тогава открива повредата в органа и търси помощ от приятеля си Грубер за музика по неговите стихове.

Освен с този всеизвестен химн, Йозеф Мор остава в историята с написването и на други духовни песни. Но той ще се помни също така и със своята изключителна щедрост. Раздава голяма част от заплатата си за благотворителни нужди. Създава фонд за бедни деца, които иначе не могат да си позволят да ходят на училище. Освен това организира цяла система за обгрижване на възрастни хора. Самият той живее едва 55 години и умира, засегнат от тежко заболяване на дихателната система. Умира в пълна бедност и нищета – „беден като църковна мишка“.  

Similar Posts