08 дек. 2021 г.

Душевадецът отново на работа

С такъв ръкопис може да се сдобие всеки, който е разбрал как става това. Но злонамерени или раздразнителни хора, които биха го използвали по неподходящ начин, няма да го научат от мен... Съветвам читателите да помнят, че дяволът е лъжец. Не всичко, което Душевадецът казва, трябва да се приема за чиста монета, даже и от неговата собствена гледна точка. (К. С. Луис)

Драги ми Горчилко,

Разбирам, че след ужасния си провал, който ни остави гладни, позволявайки на една душа да се измъкне, ти е поверен нов пациент. Не че може да се очаква друго при днешното състояние на Колежа за млади изкусители. Надявам се все пак превъзпитанието да те е убедило, че е изцяло в твой интерес това да не се повтаря.

Искаш от мен съвет за променената обстановка на земята. Вярно е, че от последните ти подвизи измина доста време и нещата съвсем не са същите. Все пак нашите директиви би трябвало да са достатъчно ясни дори и за теб.

Предполагам, че си слушал лекцията на Всичкомраз миналата седмица, в която той подробно разяснява нещата. Първокласна работа. Всичките унижаеми нисочества и пъклени омерзничества клатеха доволно глави, а техният гладен вой и звучни примлясквания в очакване на зреещата богата реколта можеха да се чуят даже в най-ниските кръгове на долното ни отечество. Дори самодоволното бръщолевене на ректора Поплювец не можа да ми развали настроението.

Както съм ти казвал и преди, въпреки безбройните опити на изследователския ни отдел, до този момент не сме били в състояние да създадем нищо ново. За да ни влезе нещо в работа, се налага първо да изопачим някое творение на Врага. Но точно тук на помощ идва нашата дяволска изобретателност. Благодарение на нея през последното десетилетие няколко млади, креативни двуноги начело със Зуки[1] (дано да го видим настанен на сигурно място в дома на нашия долен отец) сложиха в ръцете ни едно ново оръжие, което до този момент дава отлични резултати.

Ако новият ти пациент притежава необходимите възраст и наклонности, постарай се да не му позволяваш да излиза често от т. нар. социални мрежи. Макар че вършехме чудесна работа и в блоговете и по форумите, все пак там от време на време можеше да се намери и нещо по-смислено, докато в ограниченото face-пространство това на практика е почти невъзможно. Не се притеснявай от лекотата за препращане към други източници – ние сме се погрижили така да обработим новото поколение, че ако текстът е по-дълъг от 15 реда, никой няма да направи дори усилие да го прочете. Така че остави го безопасно да виси в нищото, да занемарява личните си контакти, наричайки това истинско общуване, да си пилее безсмислено времето и да краде от работата си, за да може порядъчно да оглупее. Това е изцяло в наша полза.

Ако пациентът ти е християнин, можеш да използваш с дори още по-голям успех „християнските” виртуални групи. Не само че в тях оглупяването може да се осъществи още по-успешно, като го оставиш по цял ден на воля да „шерва” картинки, да „лайква” мнения или да пуска стихчета без всякакво по-дълбоко от чистото емоционално намерение да ги приложи на практика, но ние сме се погрижили да зададем и необходимото присъствие и тон в тях. Наблюденията ни показват, че когато животните не виждат кой стои срещу тях, и особено, когато пишат скрити зад „ник”, голяма част от лицемерните им задръжки падат и става много по-лесно да изкараш наяве най-лошото от тях.

Така че, дерзай, Горчилко. Полетата са побелели от плод, жетвата е изобилна и ти си призован да бъдеш или успешен работник, или вкусна хапка….

Оставам твой все по-любящ чичо

Душевадеца

Бележка на редакцията: Горният текст е оригинално авторско продължение на книгата на К. С. Луис „Писмата на душевадеца“,  написано от Радостин Марчев.

Речник на някои понятия от Интернет-жаргона: „шервам“ – споделям, „лайквам“ – гласувам с одобрение, „ник“ – псевдоним.

[1]           Марк Зукърбърг, създателят на facebook

Similar Posts