05 дек. 2023 г.

Сбогом на сестра Юра Апостолова

Малко преди сутрешното неделно богослужение на 18 септември 2016 г. Господ прибра при Себе си нашата скъпа сестра Юра Апостолова. Това стана след кратко боледуване. Майка, сестра, дъщеря, пастирска съпруга – мнозина ще я запомнят като скъпоценна Божия служителка, вярна на Благовестието, грижовна за църквата, поддръжник на слабите и уязвимите, скромен и всеотдаен строител на Христовото царство.

Юра Апостолова е родена на 25 април 1961 г. в Ямбол. Дядо ú по бащина линия е руснак белогвардеец, избягал в царска България след революцията в Русия. Бил е военен лекар. Тази белогвардейска жилка е нещо, което винаги е било неразривна част от облика на семейството на Юра. Тя е и причина за редица проблеми и натиск върху тях от страна на комунистическата власт.

Юра и братята ú са второ поколение посветени християни. Произходът на семейството е в ямболските села. Там дядото белогвардеец се е скрил като селски лекар. Като малки са посещавали Петдесятната църква в Ямбол. По-късно Юра завършва руска гимназия, а след това и фотографския колеж „Юлиус Фучик“. Впоследствие се дипломира като богослов в ВДУ „Св. Тривелий“ и завършва история в Нов български университет.

Двамата със Стойчо Апостолов се оженват на 3 октомври 1982 г. Венчава ги п-р Иван Ангелов в Баптистката църква на ул. „Осогово“ 63. През 1983 г. се ражда първият им син Радослав, а през 1989 г. – и вторият Руслан. Днес и двамата са женени съответно за Пламена и Ина.

През годините Юра сменя няколко работни места. Няколко години ръководи семеен сладкарски бизнес. От 2002 г. е неотлъчно до п-р Стойчо Апостолов в Баптистката църква на ул. „Солун“ в град Лом. Няколко години след това тя основава фондация „Надежда за Балканите“, с чиято помощ подсигурява социална подкрепа и включване за редица семейства в неравностойно положение.

Юра Апостолова ще остане в спомените ни със своя изключително весел, жизнерадостен и позитивен характер. Артистична и с организаторски талант, тя беше ангажирана с неделното училище в църквата, с хвалебно служение, с духовно съветничество, с посещения в сиропиталища. От години поддържаше и работата с жени в Ломската църква. Броени дни преди смъртта си активно участваше в подготовката на регионална женска конференция.

Богослужението за отдаване на последна почит и изпращане на Юра Апостолова се проведе на 23 септември 2016 г. в Християнска баптистка църква (Младост).

Similar Posts