23 юни 2024 г.

Европейският лидерски форум поднови присъствени срещи

За първи път от началото на епидемията с Covid-19 ежегодната конференция на Европейския лидерски форум (ЕЛФ) бе проведена присъствено. След като през 2020 и 2021 г. инициативата се осъществи изцяло във виртуална среда, настъпи времето да се възстанови оригиналният замисъл: водачи на църковни общности и различни видове служения да се съберат заедно, да обменят идеи и контакти, да се молят за бъдещето на Стария континент и да изграждат взаимоотношения.

На сутрешните пленарни сесии Питър Дж. Уилямс (изп. директор на „Тиндейл“) послужи със серия изучавания върху притчите на Исус от Евангелието на Лука. С прецизни наблюдения и практични приложения Уилямс отправи сериозни и навременни предизвикателства към участниците да прилагат поученията на Исус в един свят, разкъсван от несигурност.

На фона на все по-ескалиращата война в Украйна представители на 41 държави от четири континента се събраха в полския град Висла в края на май 2022 г. По данни на организаторите участниците са били повече от 600, като тази година за пръв път са се включили евангелски водачи от страни като Кения, Пакистан, Египет, Филипините, Гана и други.

Тази година форумът включваше 25 тематични мрежи, чието предназначение е да повишат квалификацията на всички участващи водачи и да им предоставят ценни ресурси за тяхното служение или професионална заетост. Бяха обхванати най-различни сфери като работа с младежи, апологетика, основаване на нови църкви, ученичество, научни дейности, набиране на средства, съветничество, благовестие, организационно развитие.

Бяха подготвени и изнесени повече от триста семинара, като участниците се налагаше да избират по едно и също време между няколко успоредни теми. Освен това тази година за пръв път от всички присъствени форуми пленарните сесии се излъчваха в реално време онлайн, като всяка от тях се следеше от над хиляда зрители от цял свят.

Традиционно ЕЛФ дава възможност през най-различни християнски служения да представят дейността си на т.нар. „Expo“. Тази година участие бяха заявили цели 21 организации, служещи из различни кътчета на Европа. Те имаха чудесна възможност да осъществят връзка със стотиците участници, да споделят виждането си за своето служение, както и да предложат ресурси и възможности за сътрудничество. (Тази есен у нас се подготвя инициатива със същия замисъл: вж. анонса за фестивала „Ела и виж“ на втора страница на настоящия брой.)

Една от ценните възможности на ЕЛФ е форумната книжарница, която предлага качествена християнска литература – както класически книги, така и актуални и новопубликувани заглавия – с отстъпка между 60 и 80 процента от коричната цена. По данни на организаторите тази година са били продадени повече от 2800 отлични книги.

Отвъд майската си конференция обаче ЕЛФ се очертава и като целогодишно движение за поддържане на контакти, участие в менторски програми (за 2022-2023 г. са планирани общо 25 такива възможности), инициативи за регионални и национални тематични срещи, обучения и семинари с говорители от цял свят.

Догодина ЕЛФ ще се бъде на 20-25 май, а на адрес EuroLeadership.org/2023elf има информация за условията за участие и начините за ранна регистрация.

Similar Posts