25 фев. 2024 г.

Световният евангелски алианс с нов ръководител

На 27 февруари 2021 г., на своя онлайн церемония, Световният евангелски алианс (СЕА) обяви еп. д-р Томас Ширмахер за свой нов генерален секретар. С това бе отворена нова страница в 175-годишната история на най-голямото международно евангелско семейство. Кандидатурата на Ширмахер бе утвърдена още на 27 октомври миналата година, а формалното му встъпване в длъжност стана на 1 март 2021 г. Така той замени досегашния ръководител еп. Ефрем Тендеро.

Във встъпителната си реч, излъчвана на живо през уебсайта на СЕА, Ширмахер се спря на често задавания въпрос „Какво значи да си евангелски християнин?“. Той насочи вниманието към „общото ДНК на евангелската изповед“ при всички, които я споделят: разнообразието в семейството на вярващите по света; историческия характер на нашата вяра; авторитета на Писанието; мисията за разпространяване на Евангелието; защитата на човешките права и най-вече свободата на изповедта; единството на вярващите, които имат тези убеждения.

Ширмахер припомни, че още когато при сформирането на СЕА през 1846 г. в Лондон, мнозина са изпитвали съмнения дали е възможно вярващи от различни деноминации, като англиканската, методистката, лутеранската и „Армията на спасението“, да пребъдват в единство и да работят заедно. Днес обаче, когато повече от 600 милиона евангелски вярващи по лицето на земята допринасят за по-богато разнообразие в СЕА от всякога преди, движението продължава да бъде единно именно поради общите си същностни вярвания.

„Дълбокото ни убеждение е, че Библията е изповедта на Църквата – подчерта Ширмахер. – Всички ние се покоряваме на Божието слово и никой не е над него, освен Исус Христос, Който е средоточието на Светото писание, и Светия Дух, Който е авторът на Светото писание.“

Макар че 90-минутното събитие бе проследено от хиляди зрители по цял свят, събралите се в студиото в немския град Бон бяха малцина. Досегашният генерален секретар на СЕА епископ Ефрем Тендеро подари на д-р Ширмахер глобус и библия като символи на Божията любов към целия свят и на Божието напътствие чрез Писанието. Програмата включваше поздрави от евангелски водачи, които представляваха деветте регионални поделения на СЕА и 140-те национални евангелски алианса (сред които и българският ОЕЦ).

Ширмахер сътрудничи на СЕА от 1999 г., като към момента на избирането си е отговорник по богословските въпроси. Преди това е служил в областта на човешките права, религиозните свободи и междурелигиозния диалог.

Томас Ширмахер следва богословие от 1978 до 1982 г. в Независимия богословски университет в Базел (Швейцария), а след това – културна антропология и сравнителна религия в Университета в Бон (Германия). Получава докторски степени по мисиология и екуменизъм в Кампен, Нидерландия (ThD, 1984-1985 г.), по културна антропология към Тихоокеанския западен университет в Лос Анджелис (PhD, 1989 г.), по етика към Богословската семинария „Уайтфилд“ във Флорида (ThD, 1996 г.) и по сравнителни религии и социология на религиите към Университета в Бон (PhD, 2007 г.).

Служил е като пастир на няколко църкви в Бон и е преподавател в различни богословски училища. Като епископ ръководи англиканската деноминация Communio Messianica, която има подразделения в 75 държави. От 2014 г. е президент на съвета към Международното дружество за човешки права и директор на Международния институт за религиозна свобода. Редовно изнася лекции като експерт по човешките права пред парламентите на Германия, Великобритания, Бразилия, САЩ и Европейския съюз, както и пред общите събрания на ООН и ОССЕ. Автор е на 102 книги, преведени на 18 езика.

 

Similar Posts