08 дек. 2023 г.

2016 г.: Още две издания на Библейското състезание

През март 2016 г. се проведоха поредните издания на две национални състезания, свързани с Библията под наслов: „В ръката Му имаше книга…“, организирани от Скрипчър Юниън, България – шестото издание за юноши и второто за студенти.

Състезанието за юноши се проведе на 19 март в Асеновград. В него взеха участие 23 отбора от 12 града в страната: Пловдив, Асеновград, Вършец, Ямбол, Стара Загора, Ловеч, Бургас, Варна, Сливен, Раднево, Поморие и София. За втора поредна година в състезанието вземат участие и юноши от Белград. Състезателите бяха общо 135. Те бяха придружени от своите треньори. За журито в състав Момчил Петров, Станка Владева и Костадин Владев бе много трудно да отсъжда спорните ситуации и да преценява кой отбор е по-добре подготвен.

В четири различни по регламент кръга отборите демонстрираха изключителна грамотност върху познаването на библейските текстове. За втора поредна година победили станаха участниците от отбор „Леви“ – Вяра Желева, Любов Желева, Екатерина Зарева и Верен Дамянов, които са представители на три различни града – Асеновград, Ракитово и София. Екипът, който се труди върху тазгодишното съдържание на въпросите, беше в състав – Десислава Тодорова, Петя Зарева, Ели Куличева, Станка Владева, Мирослав Маринов, Момчил Петров.

Второто състезание за познаване и разбиране на Библията за студенти се проведе на 26 март и в провеждането му „Скрипчър Юниън”-България си партнира с Български християнски студентски съюз (БХСС), чийто представители в случая имат основна роля в организацията. По традиция, всяко състезание се провежда в града на отбора победител от предходната година. Затова второто студентско състезание се проведе в гр. Пловдив, в салона на Евангелска църква на вяра, откъдето са миналогодишните победители, отбор „Емануил“. Тази църква е доказала през годините добрата си школа по отношение на познаването на Библията. Те са победителите от първото издание на юношеското състезание, а вече и от първото издание на студентското състезание.

Тази година при студентите сили премериха десет отбора от страната, общо 43 състезатели от Пловдив, Сливен, София, Благоевград, Дупница, Добрич, Карнобат, Бургас. След емоционална и много напрегната надпревара първото място бе спечелено от отбор „Ново поколение 2“ от София. Само на една точка след тях абсолютно достойно се нареди отбор „Фануил“ от Сливен.

Екипът, който написа въпросите в тазгодишното студентско състезание, беше в състав: Мария Делчева, Магдалина Койчева, Гроздан Стоевски, Петър Рашев, Крейг Уайрънс, Константин Владев, Чавдар Хаджиев, а жури бяха Венцислав Стойков, Крейг Уайрънс и Станка Владева. Софтуерът и за двете състезание написа Николай Гоговски.

Основните цели на състезанията, които си поставят организаторите, са да събудят интерес към Божието слово сред младежите и да се опитат да обединят юношите и студентите около него, за да разберат те, че всички различия, които имаме като хора, не са достатъчни, за да ни разделят, защото Този, Който ни обединява, е много по-голям от всичко, което ни разделя. Стремежът на организаторите е младежите да живеят по-единни и подкрепящи се в молитва и служение, работейки за Божието царство в страната ни.

Similar Posts