08 дек. 2023 г.

Навигатор в житейския път

Твоето слово е светилник за краката ми
и виделина на пътеката ми.
Псалом 119:105

Спомням си как в началото на студентските ми години мой приятел изневиделица ми каза: „Георги, един ден ще караш лека кола в Англия.“ Реагирах скептично. Дотогава дори не бях виждал Англия, камо ли да си представям как карам лека кола там. Отнесох се с насмешка към думите му, понеже бях беден студент, а и защото в Англия се кара от другата страна на пътя. Много е объркващо. Автомобилите се движат в насрещното платно. След време, когато все пак се качих на английска кола, дясната ми ръка механично все тръгваше да отваря вратата, вместо да сменя скоростта.

Оказа се, че приятелят ми е бил прав. Още на втората година от следването си в колежа вече шофирах. Възложиха ми да управлявам един микробус, с който разнасях хранителни продукти. Големите хранителни вериги имат практика, когато започне да изтича срокът на годност на определени продукти, да ги даряват на домове за възрастни хора и на институции за социално слаби. Първото ми шофиране беше именно по такъв повод: обикалях да събирам продукти и ги докарвах в колежа.

С времето се наложи да пътувам все повече из Англия. Без карта не е възможно да се оправяш по английските пътища. Случвало се е картата да стои на волана пред мен, за да мога да следя пътя. Изходите от магистралните им пътища са вляво и немалко пъти ми се е случвало да поема в насрещната лента, свикнал с нашето „нормално“ движение. А изпуснеш ли изхода, губиш километри, докато откриеш начин да се върнеш където трябва.

Картата е незаменима за шофьора. Е, днес разполагаме с по-удобни начини за ориентиране: устройства със сателитна навигация. На малкия екран се вижда къде е твоята кола, а нечий глас непрекъснато те насочва в кое платно да караш, в коя посока да завиеш. Дори и да се объркаш, устройството веднага преизчислява маршрута и ти предлага алтернативно решение. Много е удобно! Всички шофьори вече го имат – било на телефона, било на джипиес устройство. Повече нямаш нужда от хартиена карта. За да работи добре, навигацията трябва да се свърже със сателит и постоянно да обменя данни с него. Оттам черпи информация не само за посоките, а и за евентуални ремонти, инциденти или задръствания по пътя.

Има обаче един път, по който навигационното устройство не е способно да те преведе. Това е пътят през твоя живот. Всеки от нас се е запътил към вечността и е жизненоважно в това пътешествие да имаме подходяща и точна навигация.

Дори и във всекидневието се налага да вземаме най-различни големи решения. Средношколците избират в коя гимназия да продължат да учат. Завършващите ученици се колебаят в кой университет да се запишат. Младите са изправени пред избора за кого да се оженят. Има хора, които се чудят дали е време за продаване или за купуване. Лекарите трябва да вземат решение да оперират или не. По-значими и по-делнични въпроси следват един след друг в постоянен поток. Животът е наниз от решения, много от които имат отражение върху вечната ни съдба.

Бог не ни е поверил този живот, за да го изкараме в гадаене. Той ни е предназначил да живеем във вечността. И не ни е оставил на автопилот. Бог желае да има динамична връзка с всекиго от нас. По същия начин, както шофьорът Георги е зависим от навигационното устройство за управление на колата, така и човекът Георги е зависим от Божиите напътствия за всяка промяна на житейската посока.

Дълго преди нас псалмистът е усетил тази своя зависимост. Известният ни стих от Псалм 119:105 гласи: „Твоето слово е светилник за краката ми и виделина на пътеката ми.“ Тези думи говорят за достатъчно светлина, така че да виждам на повече от една-две крачки пред себе си. Бог не желае да ходим в слепота. Но от друга страна, не ни е разрешил и да виждаме далече напред. Не разполагаме с „дълги фарове“. И „късите“ са ни достатъчни, стига навигацията ни да е правилна.

Пред всеки житейски кръстопът ние разполагаме с Божието слово като ориентир. Разбира се, Бог разкрива волята Си по различни начини. Но винаги го прави в съгласие със Своето слово. Преди години, след смъртта на родителите ми, бях изправен пред важно за семейството ни решение. Не бях сигурен как да постъпя. Но след като изкарах време в молитва за водителство, един ден попаднах на библейски текст, който ми даде ясен и навременен отговор тъкмо за тази ситуация. Много е важно в живота си да имаш сигурна навигация!

Не по-малко важно е обаче и да се покоряваш на получените напътствия. Ако казвам на Бога: „Не ми допада тази идея. Дай ми друг съвет“, това ще е проява на своеволие. Словото определя този вид реакции като непослушание. Преди няколко седмици със съпругата ми пътувахме към Банско. В един момент навигацията ни изпрати по по-заобиколен път, отколкото ни водеше интуицията. След известно колебание се вслушахме в напътствието на сателита. Оказа се, че макар и маршрутът да е бил малко по-дълъг, всъщност сме избегнали няколко тежки ремонти, които щяха да ни забавят значително.

Един от важните уроци в ходенето с Бога е доверието. Бог никога няма да те вкара в погрешни пътеки. Неговата навигация няма да те разбие, няма да те претовари, няма да те отчае. Вместо това ще те научи, ще те обогати и в крайна сметка ще те доведе до Божието царство. Доверявай се на Божията навигация!

А най-сигурното доказателство дали имаш доверие в Бога е послушанието. Лесно е да кажа, че се доверявам. Трудността идва, когато дойде мигът да направя въпросната стъпка. Спомнете си как Израил се озовава в задънена улица. Отпред е Червено море, отзад е фараоновата войска. Отляво и отдясно са непреодолими планински вериги. Намират се в клопка. „А сега накъде?“, се чуди Мойсей. След което Бог му отговаря: „Напред.“

По-късно при Исус Навин картината се повтаря. Когато застава пред водите на Йордан, той си задава същия въпрос и съответно получава същия отговор. Разказвачът описва: „Народът тръгна от шатрите си, за да преминат Йордан, следвайки свещениците, които носеха Ковчега на завета и вървяха отпред. Когато носачите на ковчега стигнаха до Йордан и краката на свещениците се намокриха в края на водата (защото Йордан наводнява всичките си брегове през цялото време на жътвата), водата, която слизаше отгоре, се спря и се издигна на куп много надалеч, при град Адам, който е край Царетан, а водата, която течеше надолу към полското море, т. е. Соленото море, изтече и пресъхна. Тогава народът премина реката срещу Йерихон. А свещениците, които носеха Ковчега на Господния завет, стояха твърдо на сухо сред Йордан. И целият Израил преминаваха по сухо, докато целият народ премина Йордан“ (Ис. Нав. 3:14-17).

А спомняте ли си за онези крави, впрегнати да върнат Ковчега на завета от Дотан обратно в Израил? Според I Царе 6 глава филистимските прорицатели подбират за целта две дойни крави, които наскоро са се отелили. Впрягат ги в каруца, на която е поставен Ковчегът на завета, разсъждавайки така: „Ако кравите тръгнат към Израил, значи Бог ги води.“ Това е напълно логично, понеже телетата им остават задържани в Дотан. А една крава никога не оставя малкото си! Обаче в 12 стих се разказва как двете крави се отправят директно към Израил. Мучат от мъка по телетата си, но вървят направо към Израил, без да се отклоняват нито наляво, нито надясно. Тези две крави осезаемо усещат небесната навигация и в резултат Заветният ковчег се връща у дома.

Търси Божията навигация в живота си! Словото Божие е най-доброто напътствие. То ще те подготви и ще те отведе до вечността в Божието присъствие. Две истини съм установил от опит. Първо, когато съм разчитал на Бога за житейските решения, никога не съм съжалил. И второ, когато съм решавал без Бога, винаги съм съжалявал горко и се е налагало да се връщам обратно.

Живеем в смутно, трудно време. Кога, ако не днес, се нуждаем от виделината на Божието слово, от нашия небесен, духовен навигатор? Никога не си мисли, че понеже е написано на книга, това слово е неадекватно или бездушно. Понякога го четем като роман или по задължение. Но не забравяй, че разгърнеш ли тези страници, оттам те гледа Светият Дух, Който иска да работи във теб и чрез теб. Той ти говори онова, което Бог е вложил там за теб.

Библията носи в себе си силата на Бога. А ти я държиш в ръцете си! Нека винаги да черпим сила и живот от Писанието! То е Божията светлина за нозете ни и Божието водителство за пътя ни.

Similar Posts