26 фев. 2024 г.

Основаването на Кралското научно дружество

Първата научна организация в историята навърши 360 години

На 15 юли 1662 г. Кралското дружество получава от английския монарх Чарлз II грамота за официалното си учредяване. Това е началото на първата национална научна организация в историята. Пълното ѝ наименование е: Royal Society of London for Improving Natural Knowledge („Кралско лондонско дружество за подобряване на естественото познание“). Не бива да се изненадваме, че това е сдружение на активни християни, които имат силен интерес към устройството на Божието творение. Всъщност повечето от учредителите на дружеството са пуритани. Негов първообраз вероятно са сбирките на т.нар. „Невидим колеж“ в дома на сестрата на химика Робърт Бойл: Кетрин (лейди Ранула). Тя подкрепя привържениците на парламента (и пуританите) в техния бунт срещу управлението на Чарлз I. Сама надарена с дълбок ум и вероятно участваща в изследванията на брат си, тя посреща групата в своя дом, за да научи повече за новите им открития.

Свободни от формите на традицията, пуританските училища насърчават заниманията с природни науки. По онова време последните се наричат обобщено „натурална философия“. Някои изследователи намират връзка между „Невидимия колеж“ и сбирките, провеждащи се в предимно пуританския колеж „Грешъм“. По същото време и други пуритански училища допринасят за революционни промени в медицината. По-късно бащата на модерната атомна теория Джон Далтън също ще завърши протестантско училище.

След Реставрацията на монархията в Англия (1660 г.) главен организатор и секретар на Кралското научно дружество става Джон Уилкинс, човек с енциклопедични познания и новатор в науката. Поради своите религиозни разбирания и посвещение по-късно той ще стане епископ на Честър и ще развива аргументи в защита на Писанието.

Друг първоосновател на Кралското дружество е Джон Уилис, смятан за един от най-добрите лекари от своето поколение. Уили е силно привързан към Англиканската църква и това му спечелва неприятели в прокатолически настроения кралски двор. Той се отдава на благотворителни дела. Сред тях е финансовата поддръжка на църковен служител, който да провежда богослужения в часове от деня, когато средният работещ мъж може да присъства.

Сред първите членове на дружеството е и професор Джон Уолис. Той е виден математик, допринесъл много за развитието на диференциалното и интегралното смятане и предложил метод за приблизително пресмятане на числото „Пи“.

За вярата на Робърт Бойл[1] се знае много. Не само заради апологетичните му съчинения, а и заради учредената от него поредица от лекции в защита на християнството. Той подпомага преследвани уелски свещенослужители. Освен това, става спомоществовател на нов библейски превод и прави собствени изследвания на библейските езици. Като химик-новатор, на него дължим Закона на Бойл за газовете, както и развенчаването на алхимията в книгата му Скептичният химик. Често (и напълно заслужено) го наричат „баща на модерната химия“.

Друг основател на дружеството и негов председател (1680-1682 г.) е сър Кристофър Рен, може би човекът с най-много постижения в тогавашната епоха. За широката публика той е най-известен с възстановяването на катедралата „Сейнт Пол“ в Лондон. Но също така Рен е анатом, илюстратор на книгата на Уилис Cerebri anatome, физик с авторитетни съчинения, специалист по геометрия (посочен от Нютон като един от най-добрите за времето си) и топограф. Той е сред първите, които правят опити за кръвопреливане. Провежда и изследвания на насекоми под микроскоп.

Девизът на Кралското научно дружество е: „Нищо само поради авторитета“, т.е. ние не приемаме нищо само защото го е казал някой голям специалист. От основаването му насетне почти всеки известен британски учен е бил негов член, включително сър Исаак Нютон. Християнските корени на модерната, самовъзпроизвеждаща се наука са дълбоки. Онези, които смятат, че вярата заслепява, трябва да се запознаят по-подробно с историята на възникването на Кралското дружество.

Да бъдеш избран за член на Кралското дружество е много престижна награда за един учен. Днес обществото има 1300 британски и 130 чуждестранни членове. Дейностите му включват осигуряване на независима научна оценка по настоящи проблеми и управление на големи обществени средства, които се разпределят чрез стипендии за поощряване на иновативни изследвания, развиване на международното научно сътрудничество и популяризиране на науката.

 

__________________
[1] Отделна статия, посветена на Бойл, публикувахме в Зорница, 01/2022

Similar Posts