24 юли 2024 г.

„Да променяш света сърце по сърце“: 10 г. служение сред мотористи у нас

Интервю с Данаил Георгиев,
Асоциация на християните мотористи в България

Повече от десет години в България се развива един специфичен вид служение за благовестие сред хора, които са запалени по моторите. Миналата есен Асоциацията на християните мотористи в България (СМА България) отбеляза 10-годишен юбилей от началото на дейността си в България. Днес в СМА има хора, включени в служение в София, Петрич, Варна, Асеновград и Девня. За повече информация можете да прегледате тяхната Фейсбук страница Christian Motorcyclists Association Bulgaria. За годишнината на СМА България вестник Зорница потърси за интервю президента на сдружението Данаил Георгиев.
Въпросите зададе Влади Райчинов.

 

Каква е основната визия на СМА? По какви начини работите за нейното осъществяване?

Накратко казано, основното мото на Християнската мото асоциация е „да променяме света сърце по сърце“. Реализирането на тази визия не е лесно нещо, особено в контекста на това, как голяма част от българите възприемат евангелските вярвания. За да може човек да сподели вярата си и това да не се разглежда като грубо вмешателство, натрапване или опит за пропаганда на сектантски възгледи, е необходимо най-напред да си заслужи правото да говори. Разбира се, много често ни се налага да разкриваме вярата си, но не непременно с думи.

Президентът на СМА Данаил Георгиев (вдясно) и вицепрезидентът Станислав Димитров (вляво) на юбилея 10 години СМА България

Разкажи малко за предисторията на това служение в глобален план. Къде започва и в какви формати?

Служението е започнато през 1975 г. от човек на име Хърб Шрийв. По това време той е млад пастир. За да запази отношенията със сина си, който е в тийнейджърска възраст, Хърб купува мотоциклет и заедно започват да посещават мото събори.

Именно при тези пътувания Хърб забелязва, че никой не работи в средите на мотористите. Така се ражда идеята на служението: да занесе Благата вест и там. Оттогава до днес нещата се развиват и разрастват. Към момента СМА съществува в около 40 държави.

 

А как бе поставено началото на СМА в България? Какви бяха основните трудности – и благословения – при онези първи стъпки преди десет години? Какво ви мотивираше да подхванете този проект?

Започнах да карам мотор преди повече от 15 г. Винаги ми е било мъчно, че в представите на немалко хора моторите и вярата изглеждат несъвместими. Не бях съгласен с това и исках да стартирам християнска мото организация. Реших, че е добре да не откривам топлата вода, а да стъпя на опита на други. Писах на няколко такива международни сдружения – и СМА беше организацията, която откликна.

След близо двугодишен период на „опознаване“ бях приет за пълноправен член на асоциацията. Това стана преди десет години. Като всяко начало, беше трудно. Това е първата християнска мото организация в България и не беше известно явление нито в църквите, нито в мото средите.

За десет години сте минали редица важни „крайпътни камъни“. Би ли споделил някои особено значими събития от дейността на СМА България?

Много са нещата, които мога да спомена, но ето някои от най-важните. През 2012 г. успяхме съвместно с Българско библейско дружество да издадем Библия за моториста. Това е издание на Новия завет в джобен формат, като в книжката сме включили кратък текст как може да се спаси човек, кратко изучаване на новозаветни текстове, което да даде идея как се чете и изучава Божието слово, както и свидетелства за това, как Бог е променил живота на няколко от членовете на СМА. Вече близо десет години раздаваме това издание безплатно.

Един от важните инструменти на служението е т.нар. Biker Blessing (от англ., „благославяне на моториста“). Това е молитва, която правим заедно с наши приятели мотористи. Молим се за безопасност и закрила на пътя, но се молим и за нужди, които те споделят с нас. Така показваме, че връзката с Бог е лична и не е нужен посредник, както и че всеки може да се обърне към Него и да говори с Него. Неведнъж сме видели отговори на тези молитви. Много ключов момент за нас е, че нашите приятели вече знаят какво е молитвата и с радост ни канят да се молим заедно.

В няколко църкви организираме веднъж годишно богослужения за мотористи. Преди пет години бяхме поканени за първи път в София да водим духовната част на Деня в памет на загиналия моторист. Събитието се провежда ежегодно в средата на септември. Най-важно от всичко обаче е, че сред нас има няколко човека, които са с коренно променен живот вследствие на това, че са предали на Христос.

 

Би ли споделил с читателите на Зорница някоя вълнуваща лична история от служението досега? Как виждате лицето на Христос да се проявява?

Виждаме присъствието на Христос във всяка отговорена молитва, във всяко свидетелство, когато Христос е променил живота на наш приятел. Невероятно е да видиш как човек, който е разбил живота си и семейството си, се обръща към Бог, а после да станеш свидетел как Бог възстановява всичко счупено. Тези хора са изключителен пример за всички, които ги познават отпреди промяната. Човек може да не вярва, че има Бог. Може да не усеща нуждата от Бог в живота си, но е трудно да обясни как се случва такава основна промяна без Божията намеса.

Всички сме се опитвали да се отървем от зависимост, слабост, грях. Всички знаем колко трудно е това. Когато видиш другар да се промени така драстично, няма друго логично обяснение, освен намеса свише. Това не може да се оспори и те кара да се замислиш за своя живот и своите зависимости, слабости и грях.

Как може човек да се присъедини към СМА? Опиши метода на приемане на нови членове.

СМА не е просто клуб по интереси. Това е служение. Затова най-важното е в какво вярва потенциалният член на асоциацията и как живее тази своя вяра. Ние държим нашите членове да изповядват същата вяра като нас, а именно спасение от греховете ни чрез вяра в жертвата на Исус Христос на кръста, и да са готови да споделят това с други хора.

За нас е важно нашите членове да са активни в своята църква. Всеки потенциален член на асоциацията е нужно да предостави препоръка от своя пастир, а след това за определен период от време да покаже, че е воден и посветен да бъде част от това служение.

 

Имате ли вълнуващи моменти от комуникацията с други мото клубове в страната? Лоши хора ли са байкърите? Как се градят взаимоотношения в тази област?

Основният принцип в мото средите е „покажи уважение, за да получиш уважение“. Момчетата и момичетата в мото средите може да изглеждат страшно в екипите си, но повечето от тях са съвсем нормални и обикновени хора: лекари, адвокати, строители. През годините имаме създадени страхотни приятелства. Това са хора, които, когато имаш нужда от помощ, ти звънят и ти казват „Брат, ако кажеш, до 20 минути тръгвам и идвам при теб“, въпреки че се намират на другия край на България, или палят колата и пътуват два часа в едната посока, за да дойдат и приберат мотора на катастрофирал приятел. Точно това ни се случи миналата година, когато Стани (нашият вицепрезидент) падна с мотора и си счупи крака. Как може да кажеш, че такива хора са лоши?

 

Сподели няколко думи за уязвимостта на моториста и рисковете по пътя. Какво е добре да имат предвид останалите участници в движението?

На две гуми мотористът е изключително уязвим. Много често шофьорите не преценяват правилно, а понякога умишлено правят опасни маневри, които може да завършат фатално за моториста.

На първо място, мотористът трябва да се погрижи да кара безопасно, да е сигурен, че е видян в огледалото за обратно виждане и че е дал достатъчно време за реакция на шофьорите. За останалите участници в движението е важно да са толерантни на пътя и да са наясно с рисковете за моториста. Едно поглеждане в огледалото преди маневра може да спаси човешки живот.

 

Твоите близки те поддържат изцяло в това начинание и дори са включени в него. Каква е ролята на семейството в едно благовестителско служение, което изисква време, внимание, ресурси?

За СМА е съществено да има подкрепа от семейството. Като всяко друго служение и в това се води духовна битка. Ценно е да има кой да застане зад теб в молитва. В същото време ролята на жените ни в служението е изключително важна. От една страна, примерът на християнското семейство е нужен в днешното общество, което приема брака като отживелица, а от друга, жените ни имат възможност да споделят вярата си с приятелките и съпругите на мотористите. Не е особено уместно мъжете да правят това. Нашият принцип е мъжете да служат на мъже, а жените – на жени.

 

Кои са основните ви партньори в България, на чиято помощ разчитате? Как се издържа дейността ви и от какъв вид подкрепа се нуждае СМА? 
Работим заедно с църквите, към които принадлежим. Благословени сме да имаме подкрепата на нашите пастири. Служението се издържа от дарения. Например тази пролет издадохме нов тираж на Библията за моториста, подкрепен изцяло от хора, които вярват в тази кауза. (Вж. карето по-долу за информация. Б.р.)

Най-важната подкрепа, от която имаме нужда обаче, е молитвата: молитва за отворени врати, за мъдрост, закрила и сигурност на пътя, за благословение на всяко посято семенце и разбира се, за нови хора, които да се включат в служението.

 

Каква е визията на СМА за следващото десетилетие? Къде се виждате през 2031 г., за следващия значим юбилей на служението?

Визията остава същата. От нас се иска да продължаваме да сме светлина и сол на света – в нашия случай – в мото средите. Молим се и вярваме, че и след десет години ще бъдем благословени с нови плодове; че ще можем да разказваме за още повече отговорени молитви и променени животи и че ще продължаваме да „променяме света сърце по сърце“.

 

 

Библия за моториста

През март 2022 г. Асоциацията на християните мотористи в България в партньорство с Българско библейско дружество публикува втори тираж на Новият завет: Библия за моториста. Изданието бе замислено да съвпадне с откриването на новия мото сезон тази пролет. Тиражът е 3000 бройки и е изцяло обезпечен чрез дарения. Предназначен е да се раздава на хора, които проявяват интерес към християнската вяра. Изданието включва кратко библейско изучаване, както и няколко свидетелства на българи мотористи, чийто живот е бил променен от Христос.

 

 

 

________________________________

Данаил Георгиев е завършил Универси­тета за национално и световно стопанство в София. Има магистърска степен със специалност „Международни икономи­чески отношения“. Работил е в Shell като мениджър дистрибутори и ключови клиенти, както и в ОМV като ръководител на картов отдел. Служи като дякон и хвалител в Първа баптистка църква (София) и като президент на СМА България. По линия на СМА е и ментор в няколко държави от Източна Европа.
Съпругата му Янита служи сред младите хора и децата в църквата, а също е и проповедник. Голямата им дъщеря е семейна. Със съпруга ѝ заедно служат като пастири в църква във Франкфурт. Малката им дъщеря учи тонрежисура в Музикалната академия в София и е активно включена в служението на хвалението в I ЕБЦ София. Синът им свири на пиано, кара малък 50-кубиков мотор и мечтае да стане пилот на самолет.

________________________________

Similar Posts