24 юли 2024 г.

Последно сбогом с п-р Георги Киров

С тъга съобщаваме за преминаването в слава на пастир Георги Киров, водач на българската баптистка църква в Чикаго. На 14 октомври 2020 г., след кратък престой в болница, Георги бе призован у дома от своя Спасител, комуто служи с вярност дълги години.

Пастир Георги беше на 51 г. След себе си той остави своята съпруга Милена и техните три деца Ребека, Християна и Мануел. „Той беше човек, който и в живота си, и в дома си поставяше Господа на първо място – споделят негови роднини. – Георги доведе мнозина до вяра в Христос, кръсти всяко от трите си деца и винаги бе готов да изслуша и да защити. С цялото си сърце обичаше както Господа, така и своята съпруга и техните три деца.“

От дълги години насам Георги Киров служи като пастир в град Чикаго. В духовната си дейност той бе душегрижител, проповедник и смирен слуга, отдавайки се безрезервно в помощ на всеки нуждаещ се. На 20 юли 2020 г. пастир Георги кръсти две от децата си Християна и Мануел, а преди време имаше привилегията да направи същото и с голямата си дъщеря Ребека.

Преди да поеме отговорност за българската църква в Чикаго, той бе проповедник и младежки ръководител през 90-те години на ХХ век в Първа баптистка църква (София), а служението му с течение на годините е оставяло неизличим белег в сърцето на мнозина – от родното му село Ключ, през Петрич и София, до редица църковни общности в България и САЩ.

В последната си проповед от чикагския амвон п-р Киров избра пасаж от Римляни 5:1-5, който прекрасно формулира непоклатимата увереност у този достоен Божий служител:

Оправдани чрез вяра, имаме мир с Бога чрез нашия Господ Исус Христос, посредством Когото ние чрез вяра придобихме и достъп до тази благодат, в която стоим и се радваме поради надеждата за Божията слава. И не само това, но нека се хвалим и в скърбите си, като знаем, че скръбта произвежда твърдост, а твърдостта – изпитана правда, а изпитаната правда – надежда. А надеждата не посрамва, защото Божията любов е изляна в сърцата ни чрез дадения ни Свят Дух.

На 17 октомври 2020 г. вярващите от баптистката църква в Чикаго изпращат брат Георги, припомняйки си живота и служението му. Близки на семейството организират кампания за набиране на средства за подпомагане на Милена и трите им деца през трудния период.

Настоятелството на СЕБЦ изразява съболезнования на семейството на п-р Георги Киров. Молим се пълноценната утеха, топлата грижа и вечната любов на Господ Исус да изпълват сърцето ви с надеждата за Божията слава. Молим се и за вярващите в баптистката църква в Чикаго: да продължите с вярност да следвате Христос, да изповядвате спасителното Му дело и да очаквате завръщането Му в слава.

От настоятелството на Съюза на евангелските баптистки църкви,

Теодор Опренов
Влади Райчинов

15 октомври 2020 г.

Similar Posts