25 фев. 2024 г.

Юбилейна вечер в памет на Осуалд Чеймбърс

На 16 ноември 2017 г., точно сто години след смъртта на шотландския проповедник, художник и военен капелан Осуалд Чеймбърс издателство „Мисия Възможност“ организира юбилейна вечер за отбелязване на неговото творчество. Събитието бе подготвено със съдействието на Издателска асоциация „Осуалд Чеймбърс“ – официален правоприемник на авторските права за разпространението на книгите на световноизвестния автор.

На български език са издадени няколко съчинения на Чеймбърс: Така и Аз ви изпращам, Йов. Еклисиаст, както и безвременната класика с духовни размисли за всеки ден Всичко от мен за Негова прослава, второто издание на която бе представена при събитието в литературен клуб „Перото“.

Кратко изложение за живота и творчеството на големия шотландски автор бе представено от директора на Издателска асоциация „Осуалд Чеймбърс“ Никълъс Грей. Докторът по богословски науки Вениамин Пеев поднесе задълбочен анализ на книгата Йов. Еклисиаст, насочвайки вниманието на читателите към философския въпрос за проблема със злото.

Влади Райчинов запозна публиката със собствените си първи срещи с книгата Всичко от мен за Негова прослава. (Този текст е публикуван в Зорница, 12/2017 г.) Накрая литературоведът Калин Михайлов описа някои от най-драматичните въздействия на тези творби върху световната християнска мисъл, акцентирайки върху непреходната художествена стойност и силата на духовното послание на наследството на Чеймбърс.

Четирите беседи бяха съпроводени с класически изпълнения на роял от Стефан Врачев. Водещ на събитието бе Светлана Каролева, основател на Клуба на християнските писатели и преводач на книгите на Осуалд Чеймбърс на български език.

Similar Posts