23 юни 2024 г.

„В същото езеро, но на различна лодка“

На 19-20 септември 2013 г. в сградата на Първа евангелска църква в София се проведе конференция на тема: „Служение сред хора с увреждания“.

Говорител бе Стефани Хюбак е координатор на служението сред хората със специални потребности за Северна Америка към Презвитерианската църква в Америка. В момента преподава „Служение сред хора с увреждания“ в Богословска семинария „Ковенънт“. Публикува статии в списанията By Faith и Focus on the Family, както и в онлайн списанието Breakpoint.

Стефани и нейният съпруг Фред са женени от над 30 години и живеят в щата Пенсилвания. Имат двама дълбоко обичани синове – Фред и Тим, по-младият от които е със Синдром на Даун. Стефани е автор на книгата В едно езеро, но на различни лодки: Рамо до рамо до хората с увреждания.

По време на конференцията се застъпи идеята за това, че всички хора са създадени по Божия образ и това прави всеки човек безкрайно ценен. Хората с увреждания – също. Беше споменато, че в Матей 25 глава Исус напомня, че когато се грижим за „тези най-малките“, ние се грижим за самия Бог. „Служенето на хора с увреждания и на техните семейства може да ни обърква и да ни смазва, но то е благодатно за вярващите и за църквата“, сподели Стефани Хюбак.

Конференцията приключи с три свидетелства на хора и семейства засегнати от увреждания. Освен за теготите и болката бе поставен акцента и на Божията грижа и благодат за всеки отделен случай. Стана ясно, че хората с увреждания по-скоро сплотяват църквата, защото в други области Бог им е дал многократно повече дарби, с които Той пак е прославен.

Similar Posts