20 май 2024 г.

Победа в кръвта

„Победа в кръвта“ – това е българското заглавие на документалната драма за живота на колоездача Ланс Армстронг. Лентата на сценариста Джон Ходж представя кариерата на 7-кратния победител в Тур дьо Франс. Амбициозният нрав и сложната психика на атлета се изследват на фона на безпрецедентните обвинения в допинг.

Каквито и да са добавките в кръвта на Армстронг обаче, те не могат да му дадат победа в надпреварата с по-големия противник – този в собственото му сърце. Всеки от нас се ражда с наследен от Адам сърдечен порок, от който сами не можем да се избавим.

Апостол Павел говори за оправдание, умилостивениe, изкупление и въдворен мир „чрез Неговата кръв“ (Римл. 3:25, 5:9; Ефес. 1:7; Кол. 1:20). Авторът на Евреи добавя, че „кръвта на вечния завет“ ни освещава, очиства съвестта и говори по-добри неща от Авеловата (13:12,20; 9:14; 12:24).

Чисто физически човешката кръв подхранва тялото ми, освобождава го от токсини, защитава от патогени. Изцелява рани и носи живот. Идентифицира ме като личност и ме обединява с други като мен. В духовен план Христовата кръв върши същото и много повече. Методисткият богослов Винсент Тейлър забелязва, че когато описват Изкуплението, новозаветните автори използват думата кръв три пъти повече от думата кръст и пет пъти повече от думата смърт.

Християнската химнология отразява това. Автори като Уилям Коупър, Робърт Лаури, Дейвид Краудър, Крис Томлин, Мат Редман и мнозина други са ни подарили прекрасни църковни песни за скритата в Христовата кръв победа. Такова е и нашето убеждение. И през тази поредна година от своето вековно съществуване Зорница ще продължи да пее: „Има сила, чудотворна мощ в кръвта скъпа на Агнеца!“

Similar Posts