08 дек. 2023 г.

Васил Василев

Пастир Васил Вангелов Василев е роден на 21 август 1938 г. в село Лозеница, недалеч от Сандански. Среща Христос през юли 1962 г., когато на 23-годишна възраст. Почти шест пълни десетилетия е пътуващ проповедник и благовестител в десетки села и градове в Западна България. Като душегрижител и пастир брат Васко подпомага израстването на редица Христови последователи, които и днес продължават да носят духовен плод.

В продължение на години п-р Васил Василев служи като председател (2003-2011 г.) и заместник-председател на Съюза на евангелските баптистки църкви (СЕБЦ). Като ръководител на СЕБЦ участва също така и в Управителния съвет на Обединени евангелски църкви (ОЕЦ), а през периода 2003-2005 г. е негов председател. Наред с това е вдъхновител и визионер към делото на Комитета за основаване на нови църкви към ОЕЦ от самото му начало. 

През последните години е пастир на баптистката църква в столичния кв. „Овча купел“. Със съпругата си Милка са благословени със син и дъщеря, както и четири внучки. 

На 5 декември 2021 г., точно в Деня на Библията, брат Васко премина в славата на своя Спасител, комуто служеше с вярност цели шест десетилетия.