24 юли 2024 г.

„Христовото слово да се вселява във вас богато“

За поредна година Скрипчър Юниън България организира традиционно Състезание за познаване и разбиране на Библията „В ръката Му имаше книга“.  Момчета и момичета между 11 и 18 години от цялата страна се събраха на 9 март  2024 г. в Сливен, за да „празнуват Библията“, както организаторите наричат събитието.

Тази година 140 младежи в 35 отбора отговаряха на интересни и сложни въпроси. Минути преди началото сформиран още един отбор, съставен от резерви.

Освен многобройната публика събитието беше следено през YouTube канала на Скрипчър Юниън, а към редакционното приключване на статията имаше 2100 гледания.

В началото п-р Боян Митев (ЕПЦ Сливен) приветства младежите. Водещ за поредна година беше Влади Райчинов, а журито беше в състав Момчил Петров, Десислава Тодорова и Венцислав Стойков, като първите двама също така съставляваха валидационната комисия на състезателните въпроси.

Още през лятото на 2023 г., месеци след края на миналогодишното издание, Скрипчър Юниън България бяха публикували новия конспект. Тази година екипът за съставяне на въпросите включваше Ели Куличева, Мария Пилева, Крейг Уайрънс, Никола Ненчев, Лина Хотнишка, Мартин Райчинов и Илия Кабаиванов. Софтуерът за излъчване на въпросите бе поверен отново на опитния Николай Гоговски. Официални фотографи на състезанието бяха Боряна Иванова и Илия Кузманов. А техническият екип бе в състав Даниел Гоговски, Кристиян Георгиев, Божидар Кузманов, Атанас Кайнаров, Борис Свиленов.

Библиите за състезанието бяха предоставени от фондация Библейска лига. Наградите за 2 и 3 място (специализирана богословска литература) бяха дарени от Българско библейско дружество, а за 4 и 5 място – от Библейска лига. Издателство Начало на мъдростта пък награди последните пет отбора в крайното класиране с новоиздадената книга през 2023 г. на автора „навигатор“ Скот Мортън Ученичество за всеки ден.

От първото библейско състезание през 2011 г. са участвали над 1200 млади хора в повече от триста отбора. Състезателите, които идваха от почти 20 града в България, бяха сериозно мотивирани да покажат добра подготовка и любов към Библията. Подредени около малки маси, те се взираха в лаптопите, трескаво брояха секундите и отбелязваха отговорите.

Преди началото на програмата водещият прочете стихотворението Ръцете на Марион Доналдсън, както и текст от Йоан 10 гл.: „Аз им давам вечен живот и те никога няма да загинат, и никой няма да ги грабне от ръката Ми. Отец Ми, Който Ми ги даде, е по-голям от всички. И никой не може да ги грабне от ръката на Отец.“ Каквото и да се случи през състезателен ден като този, ние никога не трябва да забравяме, че Божиите ръце ни държат здраво, припомни Влади Райчинов на младите хора.

Първият кръг по традиция беше индивидуална игра, като всеки състезател трябваше да даде отговор на десет въпроса с различна трудност. Новото този път беше, че в половината въпроси имаше по два (от четири възможни) верни отговора, които трябваше да се посочат.

Във втори кръг на екрана се изписваше библейски пасаж, а отборите трябваше да попълнят две празнини в текста в рамките на 90 секунди. Тук играта бе колективна и състезателите имаха право да ползват библии. Всички, които съумяваха да посочат и конкретната препратка на стиха, получаваха допълнителна точка.

В трети кръг, който също бе колективна игра, отборите имаха 10 минути, за да отговорят на 30 отворени въпроса. След изтичането на кръга Десислава Тодорова представи библейското училище TCMI, а водещият Влади Райчинов запозна присъстващите с платформата BibleProject – безплатен ресурс с десетки видео клипове на български език с обзор на различните книги от Писанието.

После беше обявена обедна почивка, през която журито трябваше да прегледа и оцени всички отговори от трети кръг.

До последния четвърти кръг достигнаха отборите „Синай“, „Звездата на Давид“, „Емануил Саваот“, „Синай United“ и „Елохим“. Те трябваше да отговарят със свободен текст на десет въпроса, като например: „В историческия Псалом 78 Асаф казва, че Бог е извършил знамения в египетската земя, за да освободи Своя народ. Кое поле се споменава в този пасаж?“ Всички въведени отговори мигновено се появяваха на екраните на журито и бяха оценявани в реално време.

И така, за втора поредна година първенец стана отбор „Синай“ (Сливен) със 158 точки. На второ място само с точка по-малко се класира „Емануил Саваот“ (Пловдив), а трети е „Звездата на Давид“ (Пловдив) със 154 точки.

Следващото издание на ежегодното национално юношеско Състезание за познаване и разбиране на Библията „В ръката му имаше книга“ ще се проведе в Сливен във втората събота от март 2025 г. На адрес BibleCompetition.com вече е наличен новият формуляр за регистрация, а срокът за записване изтича в края на ноември.

 

 


Отзиви:

Ивета Ташева, отбор „Емануил“

С всяка следваща година усещам как знанията ми растат, как запомням прочетеното. Състезанието е невероятно забавен и интересен начин да наливаш основите на Божието слово в сърцето си и да градиш живота си върху прочетеното.

Това е първото състезание, на което се разплаках от радост. Беше прекрасно изживяване. Също така за първи път стигнахме толкова нагоре в класацията. Казвам го не за да се хваля, а за да отдам дължимото на Божието благословение върху положения труд през годината. Вярвам, че Бог благославя (не само със състезателна победа) тези, които Го търсят.

 

Шериф Шерифов, отбор „Емануил Саваот“

Бог ме включи в състезанието още през 2019 г. по чуден и невероятен начин. Оттогава участвам всяка година с удоволствие. Ще запомня тазгодишното състезание с верността на Бога към мен и към отбора ни. Две години подред достигах до второто място и усещах тежест на собствените ми очаквания. Борех се да вярвам, че дори и да не ни даде да бъдем в топ 5, Бог остава верен и името ми все още ще бъде записано на небето. В тайфуна на моя емоционален хаос Емануил Саваот – Бог, който воюва за нас, беше котвата, която ме държеше да не се разбия в скалите на разочарованията.

Similar Posts