24 юли 2024 г.

Шарена черга с втъкани блянове

Ако вземем един поет-богослов-преводач, добавим две-три глави актьори, сипем шепа рок-джаз-етно музиканти, разбъркаме всичко това старателно с акустичен звук на бавен житейски огън – какво ще се получи? – албум, озаглавен „Шарена черга”.

Тази есен имахме шанса да се насладим на тази „черга“, в която Тъкачът на блянове е вплел колорита на живота – с улуците, хлапетата в парка, комшулуците, есенната меланхолия и принцесите с пеперуден глас. Вълшебна е ръката на Твореца, която учи човешката ръка как да вдъхва живот на преждите и цветовете.

В „чергата“ звучи и сватбеният марш с уникалната „виктормакарова“ интерпретация на хармонията, както и ритъмът на влака, който тупти като сърцето на Пътя – там, където Бащата държи детето Си за ръка. Свежо, топло, с намигване и с усмивка се върви по този Път, красив като „шарена черга“. Даже когато на прага чука неканената гостенка – бъдещата наша Смърт, която няма да влезе в дома, за да изпие с човека чаша кафе или грог, или греяно вино. Тя не знае какво е това и каква благодат се крие в комшулуците – тук на земята и там, на Небето. Политат птици, влакът си отива, ритъмът на Пътя остава да тупти в „железопътна благодат“ и постепенно утихва във „вечерния час“, в който личи усмивката на Онзи, чиито длани са прободени.

Струва си да се полюбуваме на „шарената черга“. Не само поради солидарност и обща вяра, но защото е абсолютно възможно да открием себе си, вплетени в нея. Единият конец с цвят зелен или син, или… златен – много е възможно да носи твоето име. Всички ние заедно сме „шарена черга“, изтъкана от Тъкача на блянове.

Маргарита Друмева

 


Виктор Макаров и Custom Project разстлаха своята „Шарената черга“ на две наситени турнета в Чикаго, Габрово, Плевен, Ловеч, Варна, Бургас, Сливен, Пловдив и София.

 

Участваха:

Виктор Макаров – богослов и преводач, чието хоби е писането на песни.

Custom project – формация, варираща според музикалния повод, в която почти винаги присъстват: Крис Макаров – перкусии, вокали, укалеле, китара; Пламен Димитров – аранжименти, китара, тамбура, вокали; Ицо Радев – бас-китара, вокали. За да бъде проектът по-пъстър към него се присъединиха: Сами Ефтимов – клавир; Ники Маринов – гайда, саксофон; Косьо Кучев – цигулка; Радо Михов – китара, тамбура, вокали; Влади Младенов – вокали; Иво Георгиев – акордеон; Крис и Габи Калоянови – акордеон и виолончело; Ралица Сертева и Кристина Иванова – виолончело; Красимир Първанов – китара.

Similar Posts