23 юни 2024 г.

Двувековен юбилей на Норвежкото библейско дружество

От корица до корица прочит на глас – цялата Библия се чете в парка до Катедралата на Осло. Поводът е точно два века от основаването на Норвежкото библейско дружество. Събитието е част от четиридневния Фестивал на Библията, който се проведе в скандинавската столица от 26 до 29 май 2016 г.

Норвежка библия от 1897 г.

Норвежкото библейско дружество (НБД) е основано на 26 май 1816 г. и е най-старата надцърковна организация в страната. Това се случва

само две години след обособяването на Норвегия като независима от Дания държава и пет години след установяването на първия за страната университет в Осло през 1816 г. Първоначално НБД отпечатва предимно библейски преводи на датски език, а през 1830 г. е публикуван първият превод на Свещеното писание на норвежки.

Фестивалът включва младежки празник „Исус обича електро – И ТЕБ“; публичен дебат в Дома на литературата; вечер с хвалебна музика в катедралата Домкиркен; стендъп хумористично шоу; концерт на хор Салмекланг; състезание за познаване на Библията; детско парти с музикални прояви; филмов фестивал „Вярата върху платно“; както и гала концерт в Концертната зала на Осло.

В библейския маратон се включи дори норвежката кронпринцеса Мете-Марит. В четвъртък сутрин тя прочете на глас първите девет стиха от Псалом 71. Публичното четене от Битие до Откровение се провежда край градската катедрала на Осло, носеща името „Църквата на нашия Спасител“. Именно тук точно преди 200 години се полага началото на Норвежкото библейско дружество.

Издание на библията за деца на норвежки език | снимка: www.unitedbiblesocieties.org

НБД превежда, отпечатва и разпространява Божието слово в различни издания и формати. Освен това дружеството подпомага издаването на библии в страни по цял свят чрез повече от 70 проекта по линия на Обединени библейски дружества. Днес по данни на НБД в Норвегия са разпространени средно по 1,3 библии на човек.

 

Similar Posts