26 фев. 2024 г.

Роди се дете, Син ни се даде

Широкото разпространение на стиха дава обща представа за най-скъпия подарък, който някога сме получавали. Подаръкът, който ни отваря врата и ни показва път към нашия небесен Отец. Дарът, който ние не заслужаваме, но приемаме даром чрез вяра, е Божият Син Исус Христос. Идвайки в човешко тяло на тази Земя и умирайки на кръста, Исус изпълнява закона и пророчествата. Вместо нас Той претърпява страданието, за да можем днес да бъдем свободни и да живеем вечно с Него. Кое може да е по-хубаво от свобода и то такава, каквато само Бог може да ни даде. Тя е ценен подарък, даден ни от нашия Създател.

Исус Христос е Божият Син и Спасителят, който Бог изпрати за нас. Подаръкът, който ни дарява, е вечен живот и мир с Бога.

Ако Исус не беше дошъл и ако не беше разпънат на кръст заради нас, нашата участ щеше да бъде единствено смърт. За нас нямаше да има прошка за грях, нито шанс за спасение. Заради голямата Си милост Отец не допусна това да се случи, защото безкрайно много ни обича. Той не ни е създал, за да умрем и за огненото наказание, а за да бъдем Негови приятели и да живеем с Него завинаги. Божият премъдър план влиза в действие още със сътворението на света.

Исус живя един безгрешен живот и затова е единственият, Който може да избави човечеството от примките на Сатана. С думите: „Свърши се!“, нашият Спасител изпълнява закона и плаща скъпата цена със Своята кръв. От този момент нататък, който Го приеме за свой Господ и Спасител от греха и повярва, че Исус е Господ и е възкръснал от смъртта, ще се спаси. Апостол Павел пише: „Когато бяхме още немощни, в определеното време Христос умря за нечестивите“ (Рим. 5:6). Безграничната Му любов се проявява на кръста и с това Той ни освобождава да не сме роби на греха, но да сме свободни.

Исус е свободата и нашият подарък. Всъщност Той е причината да празнуваме Рождество Христово. Днес хората, за съжаление, пренебрегват жертвата Му и не влагат този смисъл на празника. За тях Рождество е само чудесен повод да съберат семействата си, да си разменят подаръци и да си прекарат весело. Въпреки това любовта на Бога не отпада към тях и Той ги чака да се върнат при Него. Всеки сам взима решение как да изживее живота си, но той със сигурност ще бъде по-пълноценен с подаръка, който ни бе даден.

Ще го приемеш ли с вяра за свой Спасител?

Similar Posts