24 юли 2024 г.

Но(е)в ковчег с библейски мерки построен в Кентъки

Сред потоп от скептицизъм в американския град Уилямстаун бе открита 155-метрова реплика на Ноевия ковчег. За мащабната конструкция бяха нужни около 100 милиона долара и шест години работа.

Unknown ObjectРепликата на старозаветния спасителен кораб бе официално открита на 5 юли 2016 г. Структурата е висока колкото седеметажна сграда, а дължината ѝ е колкото стадион и половина. „Според Библията оригиналният ковчег е бил дълъг триста лакти и широк петдесет лакти (Битие 6:15). Това е древна еврейска дворцова мерна единица, а в съвременни мерки размерите се равняват на 155 метра дължина и 25 метра ширина“, посочва Марк Луи, съосновател на Answers in Genesis – християнската организация, която стои зад проекта.

Истински потоп от цинични коментари и обществени протести съпътства строежа още от 2010 г., когато бяха обявени първите планове. Противниците на проекта твърдят, че музеят ще има „пагубно въздействие върху образованието на децата“. Според тях е било грешка, че щатът Кентъки е предоставил данъчни облекчения за изграждането.

Снимка: facebook.com/АrkЕncounter

„Според мен това ще се окаже едно от най-сериозните свидетелства на християнското благовестие в нашето съвремие“, изтъква Кен Хам, президент на Answers in Genesis. Той допълва, че изчисленията предвиждат около два милиона посетители през първата година. За четирихилядното градче Уилямстаун подобна перспектива е истински икономически бум. Това ще постави местния тематичен парк Ark Encounter („Среща с ковчега“) в пряка конкуренция със скъпите атракции край близкия град Синсинати. За следващото десетилетие се очаква туристическият поток да налее в местната икономика около 4 млрд. долара.

Организаторите споделиха, че за набирането на средства за проекта са се включили 43 хиляди души от над 40 държави. Около сто дърводелци от религиозната общност на амишите са посветили труд и време, за да изработват прецизни детайли във вътрешността на музея.

Снимка: facebook.com/АrkЕncounter

В конструкцията не се предвижда да има изложени живи животни. За целта наблизо има зоологическа градина. Вместо това ковчегът е пълен с модели на животни в реални размери по проект на изследователи от Музея на Сътворението (Creation Museum).

Също така не е предвидено новият ковчег да може да плава. Предназначението му във времена на атеизъм е да показва нагледно как е изглеждал грандиозният проект на Ной. В седма глава на книгата Битие четем: „Господ каза на Ной: Влез ти и цялото ти семейство в ковчега, защото в това поколение тебе видях праведен пред Мене. Вземи си по седем от всички чисти животни, мъжки и женските им; а от нечистите животни по две, мъжки и женските им; също и от въздушните птици по седем, мъжки и женски – за да запазиш от тях разплод по лицето на цялата земя. Още седем дни и Аз ще направя да вали дъжд по земята четиридесет дни и четиридесет нощи.“

Изследователите от Answers in Genesis изтъкват, че древната история на Потопа и Ноевия спасителен кораб е исторически факт, отразен както в Свещеното писание (Бит. 6-8 гл.), така и във всички близкоизточни разказвателни традиции. Достоверността на невероятно избавление от повсеместното наказание чрез вода се засвидетелства и от Господ Исус Христос (Лука 17:27; Матей 24:38-39), както и от Неговите ученици (I Пет. 3:20-21; II Пет. 2:5, 3:6-7).

„Ноевият ковчег се намира само на няколко километра от Музея на Сътворението, в който се разказва историята за сътворението на планетата Земя – добавя Евангелски вестник в хроника за събитието. – Посетителите на библейския музей могат да видят експонати като Адам и Ева в Райската градина, които са в непосредствена близост до динозаври, които похапват плодове.“

Снимка: facebook.com/АrkЕncounter

По информация на bTV конструкцията на новия ковчег е също изключително сигурна. Лентата за официалното откриване на тематичния парк бе прерязана на 5 юли под патронажа на губернатора на Кентъки. „Всички сте добре дошли в Кентъки! Бог е тук, сред нас. Това е осезаемо. А дори и да завали днес, няма страшно“, каза в обръщението си Джинийн Хамптън, зам. губернатор на щата.

За обиколката на цялото съоръжение е необходимо човек да задели поне шест часа. Цената на еднодневния билет варира между 28 долара (за дете) и 40 долара (за възрастен).

Интересно по своя характер и определено атрактивно, начинанието също така повдига някои въпроси. Докъде е оправдано да се простира обвързването между духовната цел и икономическия интерес? Как християните могат да търсят добър баланс между стремежа да представят библейското послание по достъпен (и възможно по-безплатен) начин от една страна и условията на свободния пазар, при който качественият продукт не може да бъде евтин, от друга? По какъв начин може да се намери добра мяра между сериозната библейска просвета и популярното забавление при подобни проекти?

Снимка: facebook.com/АrkЕncounter

Без да навлизаме в режим на осъждане срещу проекта на Answers in Genesis, също така се налага да потърсим точен и балансиран отговор на въпроса какво всъщност провокира толкова бурни реакции от обществеността. От една страна, модерният днес секуларизъм възприема всяка препратка от библейски познания към наука и история като недопустима религиозна намеса в образованието. Същевременно обаче фундаментално настроени християнски кръгове безкритично се опитват да налагат максимално буквалните интерпретации на Битие като мярка за ортодоксалност.

Със своите плюсове и минуси, проектът за реплика на Ноевия ковчег в щата Кентъки несъмнено повдига летвата за нивото на християнското благовестие и е повод за полезен дебат днес.

 

Similar Posts