23 юни 2024 г.

Захарина Петрова-Проданова

Захарина Петрова-Проданова е родена в София. Завършва ССХУ за приложни изкуства (София), със специалност „Аранжиране“, а по-късно и

НХА, със специалност „Книга и Печатна графика“. През 2014 г. защитава в НХА докторантура на тема „Дизайн на лого – развитие и съвременни тенденции“.

От 2012 г. до 2017 г. е хоноруван преподавател по „Приложна графика“ в НХА, катедра „Индустриален дизайн“, а от 2013 г. до момента води курсовете „Шрифт и калиграфия в графичния дизайн“ първа и втора част и „Изкуството на калиграфията“ към БП „Графичен дизайн“ и „Шрифтът в графичния дизайн“, „Хералдика“ и др. към МП „Графично и пространствено проектиране“, департамент „Кино, реклама и шоубизнес“ на НБУ.

В периода 2008-2012 г. води рубрики и пише статии за специализирани издания като списание „Сайн Кафе“ и списание за графичен дизайн и шрифтова култура „Прографика“, в които публикува интервюта с редица съвременни графични дизайнери, както и с някои от видните представители на българската школа в графичния дизайн.

Работи като професионален графичен дизайнер към различни рекламни агенции и издателски къщи, а от 2006 г. е съосновател, графичен дизайнер и арт директор в Студио за графичен дизайн „Дарита“.

Член на СБХ, секция „Графичен дизайн“. (Вж. още тук.)