24 юли 2024 г.

Глобална конференция за интегритет в София

В края на август България беше домакин на конференция, подготвена от Мрежата за интегритет и антикорупция, която е съвместна инициатива на Световния евангелски алианс (СЕА) и Лозанското движение за благовестие по света. Повод за изготвянето на мрежата е приетото Посвещение от Кейптаун, част от което съдържа призив към църквата да идентифицира и изобличава всички форми на корупция в средите на църквата и на обществото, както и да застава на твърда позиция срещу подобни явления в името на Исус Христос.

Събитието от 26 август 2023 г. беше определено като „глобална конференция за интегритет“. Сред говорителите и организаторите бе доскорошният генерален секретар на СЕА епископ Ефрем Тендеро, който изнесе лекция на тема „Интегритет в църквата“. Понастоящем еп. Тендеро и Манфред Кол споделят управлението на Мрежата за интегритет и антикорупция.

Поради важността на темата от офиса на ОЕЦ бе подготвена поредица от срещи с представители на българските власти, като например министъра на правосъдието Атанас Славов и директора на Дирекция „Вероизповедания“ д-р Георги Кръстев. И двамата изразиха висока оценка за ролята на евангелските християни за подобряването на живота в българските общности.

П-р Румен Борджиев и п-р Николай Неделчев при откриването на конференцията

В събитието, което се проведе хибридно – присъствено и с жива онлайн връзка – участваха представители на 25 страни по света. Приветствие към всички присъстващи в началото отправи п-р Румен Борджиев, председател на Обединени евангелски църкви и домакин на събитието. Библейски размисли за основа на дискусиите представи еп. Николай Неделчев, който понастоящем заема ролята на посланик от страна на Световния евангелски алианс към православните църкви по света.

Канадецът Манфред Кол, съпредседател на Мрежата за интегритет и антикорупция, откри времето за докладите с беседа, озаглавена „Интегритетът започва от мен“. След него говорител бе епископ Ефрем Тендеро, а веднага след това д-р Джойсия Торат от Индия изнесе лекция на тема „Как се справям с интегритета. До обедната почивка делегатите преминаха в режим на дискусия и споделяне на личен опит.

Първата следобедна тема беше поверена на адв. Грета Ганева, секретар на ОЕЦ и НСРОБ и инициатор на българската Мрежа за интегритет. Нейната тема бе под надслов „Интегритет на работното място“. Последваха лекции на Колин Милър, Канада („Моят опит като бизнесмен“), д-р Йоханес Раймер, Германия („Интегритет в обществото – глобални аспекти“), д-р Теодора Йовчева, България („Интегритет в обществото – български аспекти“). Следобедната дискусия отново беше ръководена от еп. Тендеро, а заключителните размисли и словата на признателност в края бяха поднесени от еп. Николай Неделчев.

Глобалната мрежа за интегритет предлага редица ресурси на разположение на църковните общности по света за изграждане на механизми за поддържане на църковен интегритет и за борба срещу порочните практики. Част от кампаниите в тази насока е определянето от ООН на датата 9 декември като Глобален ден срещу корупцията, като допълнителни ресурси в тази насока се отбелязват в социалните мрежи с хаштаг #UnitedAgainstCorruption.

„Глобалната мрежа за интегритет има възможност не само да изгради обща основа с невярващите хора и да подготви пътя за проповядване и изявяване на Благовестието, но също така и да сплоти църквата по света и нейните водачи“, се казва в програмното обръщение на уебсайта на мрежата.

Similar Posts