Интервюта

Бог и аз: Енио Мориконе

Каква беше реакцията ви, когато научихте, че ще бъдете награден с „Оскар“?

Дойде като пълна изненада, защото съм едва вторият партитурен автор, който получава тази награда. Една вечер получих телефонно обаждане точно преди лягане. Чух някой да казва: „Бонджорно“ със силен американски акцент от другата страна на телефона и веднага разбрах всичко. Въпреки че са ме номинирали пет пъти, досега не бях получавал „Оскар“.

Преди всичко, искам да благодаря за тази награда на моята съпруга Мария за нейното търпение.

Благонравие в българскoтo училищe

Интервю с Анна Господинова и Дафина Йовчева

От учебната 2020/2021 година в българското училище се разкрива възможност за изучаване на предмет Религия. Такъв вид учебници са писани за последно през 40-те години на ХХ век, след което предметът Вероучение е спрян. Министерство на образованието разкри три програми към предмет Религия: християнство (православие), ислям и благонравие (неконфесионално обучение). В изготвянето на учебниците на програма Благонравие се включи екип от професионални преподаватели християни. Пособията включват библейски истории, въз основа на които се преподават истини за изграждане на характера на детето. Учебният комплект по Благонравие за I, II и III клас е преминал успешно и трите етапа на одобрение от МОН. Авторите са учители и художници с опит в професията и дълбоки познания по темата. Всеки комплект включва учебник, учебна тетрадка и книга за учителя. Пособията са отпечатани със съдействието на фондация „Библейска лига“ (вж. тук: www.bibleleague.bg/uchebnici).В летните месеци преди новата учебна година родителите на деца от първи до трети клас могат да заявят желание за изучаване на предмет Религия, програма Благонравие. За сформиране на група за факултативни учебни часове, т.е. свободно избираема подготовка, е необходимо да има най-малко десет желаещи деца. Предлагаме на вниманието ви интервю с Анна Господинова и Дафина Йовчева, автори на съдържание в учебника за III клас.

Интервю с отец Паоло Кортези

Интервюто е взето през 2017 г. Въпросите задава редклолегията на "Зорница"

Паоло Кортези е роден през 1974 г. в Бергамо, Италия. Завършва богословие във Верона и специализира в Рим. През 2001 г. е ръкоположен за свещеник в Милано. Принадлежи към Ордена на мисионерите пасионисти (Господните страдалци). От октомври 2010 г. е изпратен като енорийски свещеник в гр. Белене. През 2014 г. инициира граждански комитет за изграждането на мемориален парк на мястото на комунистическия концлагер „Белене“ на остров Персин. Награден е от президента Плевнелиев с почетен знак за приноса му „за предаването на знанието за тоталитарното минало и всеотдайната работа за почитане на паметта на жертвите на комунистическия режим“.

България се нуждае от силни духовни водачи

Снимка: БГНЕС​

Не са много политиците в днешна България, които са християни по лично убеждение. Мартин Димитров, депутат от Реформаторския блок и бивш председател на СДС, е един от тях. Той беше така любезен да даде кратко интервю за в. „Зорница“. Въпросите зададе Александър Ангелов. 

 

Даването изгражда характер, който може да устои на времето

Разговор с Иван Василев

Иван Василев е сред основните инициатори и създатели на онлайн платформата за дарения „Двете лепти“ (dvetelepti.bg). Роден е през 1980 г. Израснал е в семейство на баща лекар и майка учителка.

Ето какво разказва той за живота си:

През 90-те години тежка болест порази баща ми, поради което със сестра ми израснахме в изключително бедни условия (още оттогава у мен се зароди омраза към бедността). На 17 години срещнах Христос и оттогава до ден днешен се определям като Негов последовател. През 2002 г. се ожених и днес съм повече от всякога щастлив с чудесната си съпруга и прекрасните ни две дъщери. През 2007 г. завърших СУ със специалност Учител по география. През 2003 г. създадохме първата ни семейна фирма „БГ Плакат“ и оттогава насетне сме благодарни на Бога, че чрез бизнеса ни дава възможност да помагаме на стотици хора, както да подобрят материалния си живот, така и духовната си връзка с Бога. Хората са моята страст – обичам да им помагам да достигнат своя максимален потенциал.

Subscribe to RSS - Интервюта