Хроника

Актуални събития в евангелския живот у нас

In memoriam: Луис Палау (1934-2021)

 

На 11 март т.г. почина световноизвестният евангелизатор и християнски обществен деец Луис Палау. Смело може да се каже, че той беше една от най-влиятелните фигури на евангелското движение от втората половина на XX и началото на XXI век. По думите на изтъкнатия автор Дж. Добсън, „не е възможно да се измери влиянието на Палау върху християнството през последните пет десетилетия, в които той споделяше Благата вест с народите по цял свят“.

Световният евангелски алианс с нов ръководител

 

На 27 февруари 2021 г., на своя онлайн церемония, Световният евангелски алианс (СЕА) обяви еп. д-р Томас Ширмахер за свой нов генерален секретар. С това бе отворена нова страница в 175-годишната история на най-голямото международно евангелско семейство. Кандидатурата на Ширмахер бе утвърдена още на 27 октомври миналата година, а формалното му встъпване в длъжност стана на 1 март 2021 г. Така той замени досегашния ръководител еп. Ефрем Тендеро.

Във встъпителната си реч, излъчвана на живо през уебсайта на СЕА, Ширмахер се спря на често задавания въпрос „Какво значи да си евангелски християнин?“. Той насочи вниманието към „общото ДНК на евангелската изповед“ при всички, които я споделят: разнообразието в семейството на вярващите по света; историческия характер на нашата вяра; авторитета на Писанието; мисията за разпространяване на Евангелието; защитата на човешките права и най-вече свободата на изповедта; единството на вярващите, които имат тези убеждения.

Ширмахер припомни, че още когато при сформирането на СЕА през 1846 г. в Лондон, мнозина са изпитвали съмнения дали е възможно вярващи от различни деноминации, като англиканската, методистката, лутеранската и „Армията на спасението“, да пребъдват в единство и да работят заедно. Днес обаче, когато повече от 600 милиона евангелски вярващи по лицето на земята допринасят за по-богато разнообразие в СЕА от всякога преди, движението продължава да бъде единно именно поради общите си същностни вярвания.

Рождественски четения във виртуалното пространство

 

Пандемичната 2020 година промени донякъде и представите ни за публични прояви. Доскоро те се провеждаха само наживо – непосредственият контакт със зрителя е незаменим. Но трудните обстоятелства ни принудиха да използваме и разработваме многобройните възможности за виртуални срещи, предоставени от съвременните технологии.

И ето че в отминалите празнични дни се състояха първите „Рождественски четения“ онлайн. Тази сравнително нова за България инициатива (иначе съществуваща като традиция в редица страни) е подета през 2013 г. от телевизионния журналист и историк Горан Благоев, в сътрудничество със Столичната библиотека. Той се води от усещането, че „извън храма много липсва словото на вярващи хора, интерпретацията на Божието слово чрез творчеството на хора, които са вдъхновени от християнската вяра“. Идеята бива прегърната от редица вярващи творци и така Рождественски и Пасхални четения започват да се провеждат всяка година и у нас.

Селското момче, което намери пътя до вечните истини в живота

Резултат с изображение за „нива за жетва“

Пастир Илия Яков Илиев е роден на 1 юли 1907 г. в планинското село Калугерово, община Правец.  Родителите му са земеделци.  За разлика от сега селото се е намирало не само встрани от  важни, но и от всякакви пътища. В него турци не са се заселвали. Поради това, че са оставени сравнително на спокойствие, местните хора са своего рода особняци, буйни и непокорни, но консервативни по природа.

Йохан Онкен – пионерът на баптистите в Европа


Йохан Герхард Онкен, литография от Чарлз Фукс,
отпечатана в Хамбург, ок. 1851 г.
(източник: Deutsches Buch- und Schriftmuseum, Лайпциг).

За отношението между християнската вяра и изкуството


В хода на дискусията: Васил Лазаров (вляво) и Калин Михайлов
(Снимка: Ваня Вълкова)

160 г. ЕМЕЦ "Рождество Христово" - Велико Търново

„Незнанието често е било причина за грешки и недоразумения между хората. Още от средата на XIX век и до днес, някои хора считат, че да приемеш протестантската вяра означава да се откажеш от българското и от народа си. Нека повдигнем за малко завесата на историята и да видим какво ще ни разкрият фактите и свидетелите във времето.“

Страници

Subscribe to RSS - Хроника