23 юни 2024 г.

Общият ни празник

Той дойде за свидетелство, да свидетелства за светлината, за да повярват всички чрез Него.
Йоан 1:7

Наскоро установих, че за Гугъл фразите „Merry Christmas!“, „Весела Коледа!“ и „Честито Рождество!“ са едно и също нещо. За нас, християните, обаче има сериозни разлики.

Подобно мирно съжителство на противоположности срещаме и по щандовете с поздравителни картички. Избираме между два основни модела: единият е с библейски сюжети, а другият – с изображения на Дядо Коледа и съответния интериор. За всекиго по нещо…

„Не забравяме ли истинския смисъл на този ден – раждането на Дядо Коледа?“ Тази иронична реплика на Мат Грьонинг[1] ми намирисва на интригантство. С други думи, дайте да видим кой кога е роден и кой колко е достоверен…

Ала какво наистина празнуваме? Фиксираната дата на нечие раждане, или появата на Светлината – като източник на живота, съдържаща истината и сочеща към пътя? Аз мисля, че е второто. И това празнуват всички, но не всеки го осъзнава. „Светлината свети в тъмнината, но тъмнината не я схвана“ (Йоан 1:5).

Казваме, че този празник е най-светлият и не случайно. Навсякъде по света светлината играе основна роля в създаването на празничната атмосфера. Улиците, площадите, магазините, домовете и църквите греят и блестят с разнородни светлини. Хората са някак по-озарени дори и отвътре. И скъпи вярващи, нека да го съзрем – в това време невярващият свят най- много се доближава до нас. Вижте само колко общи неща имаме!

Едните и другите купуваме елхи, украсяваме ги и влагаме в това един и същ смисъл – копнежът по вечността.

Децата стават някак още по-специални за всички нас, може би и поради повечето свободно време, в което ще им окажем внимание и ще поиграем с тях.

Ставаме по-щедри, отваряме се за благотворителност, по-състрадателни сме и по-добри. Не е случайно, че точно по това време е и обичаят да си искаме прошка, независимо от религиозните ни убеждения.

Наричаме този празник семеен и всеки би се радвал да намери време за близките си. Религията тук не играе роля. Всички говорят за чудо и се надяват на чудеса – дори и убедените атеисти (макар и тайно).

Мирът е висша ценност и поне на Рождество всеки е склонен да зарови томахавката. Историята познава такива случаи.

Навсякъде по света си раздават подаръци в знак на любов или признателност и им се радват. По време на празника особено се насърчава вярата, ако не на възрастните, то поне на децата. Ако липсва добрият герой за стимулирането ѝ, има си дегизиращи костюми.

Може би при толкова изтъкнати прилики, вече не става ясно в какво се състои разликата между християнството и останалите вярвания. Едно и също ли е Коледа и Рождество?

Разлика има и тя е преди всичко в разбирането за Светлината. По време на празника светът само вкусва, докосва се и смътно чувства онова, което Исус има у Себе си и иска да сподели с хората. Защото Той е светлината!

Коледа трае няколко дни, а Рождество е постоянното присъствие на Исус в живота на новородения християнин. Празникът е само повод да посочим на помрачените умове Кой е истинската светлина.

За да стане това обаче, самите християни трябва да се превърнем в светилници. Не да се изолираме, да подчертаваме различията и да осъждаме, а да празнуваме с хората около нас, с пълната радост и веселие, идващи от присъствието на Исус в живота ни. Нека да строим мостове!

Колкото и светъл образ да се представя Дядо Коледа, колкото и добричък и достъпен да изглежда, той не е светлината и любовта. Може всяка година да носи нови подаръци, но за всеки човек има един голям, невероятен подарък – спасението и вечният живот!

И той все още стои недоставен, неполучен, неразопакован и неразгледан – с написан адрес и с точно конкретно име. Може ли някой от нас, поне докато празнува около човек с недоставена пратка, поне да го информира за този подарък?

[1] Matthew Abram Groening (р. 1954 г.) – американски аниматор, сценарист и продуцент. Известен е като създателя на най-дълго просъществувалото телевизионно анимационно шоу Семейство Симпсън.

Similar Posts