05 дек. 2023 г.

„Божият служител и неговият личен живот“

От 6 до 8 юни 2019 г. по покана на Обединени евангелски църкви (ОЕЦ), в България гостува известната авторка Кей Артър. Тя беше гост говорител на конференция под надслов „Божият служител и неговият личен живот“. Говорителката изнесе поредица от осем лекции на семинар в Културно-просветния център „Възраждане“ (в сградата на I ЕБЦ София на ул. „Осогово“ 86).

Пълен запис на всички лекции от конференцията може да се намери в YouTube канала на ОЕЦ.

Темите включваха: Избор на брачен партньор; Преодоляване на кризисните ситуации в брака; Прошката в брака; Отговорността на родителите във възпитанието на децата; Служителят в личния си живот; Интимния живот на служителя; Децата на служителя; Развод и втори брак.

По време конференцията бе представена и новата книга на Кей Артър „Господи, разпънат съм между двама господари“.

Кей Артър е добре познат библейски учител и популярен писател. Със своя съпруг Джак, който вече е при Господа, през 1970 г. основават в щата Тенеси сдружението Precept Ministries. Основната визия на организацията е да насърчават индуктивното изучаване на Свещеното писание. Екипът им създава популярната по цял свят поредица за изучаване на Библията по този метод – „Стих по стих“. Днес управител на Precept Ministries е техният син Дейвид Артър. Девизът на сдружението е „Опознай Божието слово!“

Кей и Джак също така дълго време водят радио-телевизионното предаване „Как да живея?“ През последните години Кей изнася беседи пред конференции, обучителни семинари и летни лагери. Сдружението им също така организира опознавателни посещения до Светите земи.

Кей Артър е автор на редица книги, като на български език има издадени двайсет и две нейни заглавия, сред които: „Има ли Те, Господи?“, „Господи, само Ти можеш да ме промениш“, „Заветът в Библията“, „Данаил“, „Брак, за който не съжалявам“, „Господи, къде си, когато лошите неща се случват?“, „Господи, изцели раните ми“, включително и пет книги за деца и юноши.

В събота, 15 юни, Кей Артър гостува в предаването „Вяра и общество“ по БНТ. Запис от това гостуване е наличен на интернет страницата на предаването. В анонса към видео записа авторката е представена по следния начин:

Бог ми казва: Няма да ти дам да понесеш това, което не можеш!“ – специален гост на предаването е Кей Артър, библейски проповедник, учител, писател, водещ на радио и телевизионни предавания, съосновател на служението Принсепт Министрис.

„Ние не познаваме словото на Христос. Затова днес нашата култура е объркани по повод на сексулността. Църквата не си върши своята работа. Тя се е затворила в един анклав. Настоящият свят сякаш не иска да чуе истината от Христос. Аз не само вярвам в Христос, но и страдам за Него. Страхувам се не от хората, а от това, че мога да покажа незачитане към Христос. Нашият живот, изпълнен със страдания е онзи момент, между раждането и времето, когато Бог ще избърше сълзите ни и ние ще живеем в Неговото присъствие. Нашият Бог е суверен. Той няма да ме остава да понеса нещо, което не бих могла. За Бог си струва да живееш, но и да дадеш живота си. Видимите неща са временни, невидимите – вечни!“

 


 

Книги на Кей Артър, издадени на български
© Precept Ministries, www.precept.org

За изучаване на Библията

 1. Как да изучаваме Библията
 2. Заветът в Библията
 3. Първа книга на царете
 4. Втора книга на царете
 5. Даниил
 6. Яков – вяра, която е реална
 7. Посланието до Тит

За личните отношения с Бога

 1. Има ли Те, Господи?
 2. Господи, искам да Те познавам
 3. Господи, само Ти можеш да ме промениш
 4. Господи, научи ме да се моля
 5. Господи, къде си, когато се случват лоши неща?
 6. Господи, изцери раните ми
 7. Истински взаимоотношения с Бога
 8. Господи, разпънат съм между двама господари

За отношенията в семейството

 1. Брак, за който не съжаляваме
 2. Истината за секса

Книги за деца

 1. Не така, Йона
 2. Приятелю, имам проблеми
 3. Исус на фокус
 4. Как да изучаваме Библията
 5. Господи, научи ме да се моля

Similar Posts